4 C
Zagreb
Naslovnica Nekategorizirano Pupovac i vodstvo Srbije optužbama obasipaju Hrvatsku, odgovorili Plenković i Šprlje

Pupovac i vodstvo Srbije optužbama obasipaju Hrvatsku, odgovorili Plenković i Šprlje

“Potreban je glas Bruxellesa koji će Zagrebu reći da prestane s veličanjem terorista i neonacističkih ideologija”, izjavio je srbijanski ministar pravde Nikola Selaković. Na ovaj poziv Bruxellesu reagirao je i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, a oglasio se i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

Premijer Aleksandar Vučić pisao je u ponedjeljak čelnicima EU-a tražeći da reagiraju na “ogoljenu antisrpsku politiku” koju po njegovoj ocjeni vodi vlada u Zagrebu. Srbija je prije toga poslala nekoliko prosvjednih nota koje su se odnosile na ukidanje nepravomoćne osuđujuće presude Branimiru Glavašu za zločine nad Srbima 1991. i na ukidanje presude zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu kojom su ga komunističke vlasti 1949. osudile zbog suradnje s ustaškim režimom u NDH. Povod za posljednju notu bilo je podizanje spomenika Miri Barešiću, hrvatskom emigrantu osuđenom u Švedskoj zbog ubojstva bivšeg jugoslavenskog veleposlanika 1971.

Srbijanski ministar pravde Selaković ne vjeruje da će se završiti niz provokativnih poteza iz Hrvatske. Što više se ponavlja ovo ludilo, ono se sve manje može kontrolirati. Bojim se da se ovo otima kontroli, zbog čega je i potreban glas iz Bruxellesa koji će reći: Prestanite s veličanjem terorista i neonacističkih ideologija, rekao je Selaković.

Reagirajući na Selakovićev poziv Bruxellesu da reagira na navodno veličanje terorista i neonacističkih ideologija u Hrvatskoj, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je kako Srbija ne može “docirati” Hrvatskoj kao članici EU-a koja je već ispunila kriterije. Srbija je tek na početku pristupnih pregovora s EU, dodao je. Srbiju tek očekuje ozbiljno suočavanje s recentnom prošlošću i katarza, a kamo li da bi zemlja, koja je kandidat za EU, docirala jednoj zemlji- članici Unije. Ne može Srbija kao kandidat stvarati pravnu nesigurnost hrvatskim državljanima, a osobito hrvatskim braniteljima, poručio je Plenković.

Milorad Pupovac otpužio je hrvatsku Vladu za ohrabrivanje ekstremizma što je rezultiralo rasplamsavanjem govora mržnje prema Srbima. Hrvatska iz pozicije članice EU-a želi tri stvari – uvjetovati rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja, kao što su suđenja za ratne zločine, u ratu nestalih osoba, prava manjina i granice na Dunavu – onako kako njoj odgovara, određivati brzinu pristupa Srbije EU-u za svoj ili nečiji račun i ojačati unutarhrvatski osjećaj nadmoći u odnosima sa Srbijom, rekao je predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac u intervjuu za srbijanski tjednik Jedinstvo.

“Smatram kako je srpski narod prihvaćen u Hrvatskoj i nema potrebe da razgovaramo o ‘mržnji’ jer ona ne postoji. Jako oštre note se razmjenjuju na relaciji Zagreb – Beograd i prešle su svaku mjeru. Njima Srbija želi skrenuti pozornost sa činjenice da je službeno upozorena na nesuradnju s Haškim sudom. Krivnju za to pokušava prebaciti na Hrvtasku”, izjavio je u Dnevniku 3 HTV-a ministar pravosuđa Ante Šprlje. “Republika Hrvatska niti podržava ustaštvo, niti je bazirana na vrijednostima iz doba NDH – u tom smo se smislu više puta jasno deklarirali”, dodao je.

Najnovije

Još iz rubrike

1 KOMENTAR