2 C
Zagreb
Naslovnica Nekategorizirano Može li se koronavirus širiti putem vode, hrane i kućnih ljubimaca?

Može li se koronavirus širiti putem vode, hrane i kućnih ljubimaca?

Kako bi se zaštitili od zaraze koronavirusom potrebno je pridržavati se određenih preventivnih mjera poput nošenja maske, održavanje distance i redovito pranje ruku. Covid-19 se primarno širi putem respiratornih kapljica koje se oslobađaju kada zaražena osoba kašlje, kiše ili razgovara. U nekim rijetkim situacijama covid-19 se može širiti i zračnim putem, a to se može dogoditi kada se vrlo sitne čestice koje nose virus zadrže u zraku duže vrijeme.

Osoba se može zaraziti i kada oboljela osoba dodirne određene površine, ali smatra se da je to rjeđi način prijenosa od osobe na osobu. Stručnjaci još uvijek nemaju sve informacije o covidu-19, ali klinika Mayo izdvojila je neke od načina kako se osoba može zaraziti koronavirusom.

Još uvijek nema dokaza da se netko zarazio nakon što je dodirnuo ambalažu u kojoj se nalazi hrana. No, ako ste zabrinuti, možete poduzeti dodatne preventivne mjere. Perite ruke barem 20 sekundi vodom i sapunom nakon što ste dotaknuli pakiranje. Nakon toga hranu prebacite u čisto posuđe priborom za jelo i ponovno operite ruke prije nego što krenete jesti. Nakon toga dezinficirajte sve površine s kojima je ambalaža bilo u doticaju.

Koronavirus zadržava na voću i povrću koje je dodirnula zaražena osoba. No, još nije poznato možete li se ovim putem i sami zaraziti koronavirusom. Kako biste se zaštitili dobro operite voće i povrće prije jela. Nije potrebno koristiti nikakva sredstva za čišćenje, dovoljno je da prehrambene proizvode operete samo vodom.

Kad se vratite iz trgovine dobro operite ruke vodom i sapunom te očistite i dezinficirajte sve vrećice za višekratnu upotrebu koje ste koristili. Ako koristite platnene vrećice, možete ih oprati u perlici za rublje.

Istraživanje američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) pokazalo je da virus SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje covid-19, može preživjeti na bakru do četiri sata, na kartonu 24 sata ze tri dana na nehrđajućem čeliku i plastičnim površinama. Prema tome, potrebno je redovito čistiti i dezinficirati sve kućanske površine koje se često dodiruju, a to uključuje namještaj, kvake, prekidače za svjetlo, toalet, sudoper, umivaonik i slavine.

Covid-19 do sada nije otkriven u vodi za piće, a uređaji za pročišćavanje vode filtriraju i dezinficiraju tekućinu prije nego što ona dođe do vašeg doma.

Smatra se da je bliski kontakt s drugim osoba jedan od glavnih načina na koji se prenosi koronavirus, a osobito bliski kontakt s ljudima koji ne žive u vašem kućanstvu. Prema tome, držite udaljenost od dva metra kako bi se zaštitili.

Postoji nekoliko izvještaja u kojima se navodi da su se kućni ljubimci, psi i mačke, zarazili koronavirusom nakon bliskog kontakta s ljudima koji su oboljeli od covida-19. No, životinje često nisu pokazivale nikakve znakove bolesti. Stručnjaci ne smatraju da bi životinje mogle biti širiti koronavirus, no još uvijek postoji premalo podataka o tome pa se ova tema još uvijek istražuje.

Nema dokaza koji pokazuju da bi se covid-19 mogao širiti u bazenima ili kupkama.

No, u svakom slučaju biste trebali održavati fizičku distancu kada ste na javnom bazenu i sličnim mjestima. Kada ste u vodi nemojte nositi masku, ali kada niste u vodi trebali biste nositi masku. Ako se osjećate loše, ostanite kod kuće, savjetuje klinika Mayo.

Virus je otkriven i u uzorcima stolice nekih ljudi koji su oboljeli od covida-19. Još uvijek se ne zna koji je rizik od širenja virusa ovim putem, ali stručnjaci navode da se virus potencijalno može širiti kanalizacijom. Još uvijek nije poznato može li se virus prenositi putem drugim tjelesnim tekućinama poput urina, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike