Istraživanje pokazalo: Nešto više od trećine građana ne namjerava se cijepiti

Ilustracija

Agencija Hendal provela je istraživanje o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije koronavirusa.

Strah građana od zaraze COVID-19 značajno se smanjuje u siječnju, pokazalo je istraživanje.

Nakon najvišeg straha od zaraze zabilježenog u studenom, te pada u prosincu, zabrinutost zbog zaraze nastavlja sa značajnim padom i u siječnju (od 48% u studenom, 43% u prosincu na 31% u siječnju).

Nakon kontinuiranog pada zadovoljstvom rada Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije covida-19, u siječnju bilježimo blago povećanje zadovoljstva, a preko polovice građana ne podržava odluku o nastavku zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Nakon najnižeg zadovoljstva radom Vlade i mjerodavnih u borbi protiv suzbijanja epidemije covida-19 u studenom, u siječnju bilježimo blago povećanje zadovoljstva: 2,68 naspram 2,50 u prosincu (te 2,44 u studenom, 2,64 u listopadu, 2,79 u rujnu, 2,87 u kolovozu, 2,94 u srpnju, 3,15 u lipnju, 3,63 u svibnju, 3,75 u travnju i 4,02 ožujku).

Slabije zadovoljstvo radom mjerodavnih službi vidljivo je i u podatku da preko polovice građana (53%) ne podržava odluku Stožera o nastavku zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Građani su još prilično neodlučni vezano za cjepivo.

Trećina ih je neutralna po pitanju povjerenja u cjepiva, uz ipak veći udio onih koji nemaju povjerenja. Podjednak je i udio onih koji se ne namjeravaju cijepiti i onih koji se namjeravaju ili su se već cijepili.

39% građana nema povjerenja u nova cjepiva, 34% posto je neutralno po tom pitanju, a 27% vjeruje novim cjepivima. Namjera cijepljenja je podjednaka: 36% građana ne namjerava se cijepiti, 34% se planira ili se već cijepilo, a ostalih 30% još ne zna.

Kod većine građana, potres nije izazvao dodatnu zabrinutost zbog epidemije covida-19.

Iako su nas istovremeno zadesile dvije velike ugroze (COVID-19 i potres u Sisačko-moslavačkoj županiji), 52% građana navodi kako potres nije nikako djelovao na njihovu zabrinutost oko epidemije, dok ih je 28% nakon potresa još zabrinutije oko epidemije.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 građana Hrvatske sredinom siječnja 2021., prenosi N1.

Share This Article