23.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo U Sydneyju će vojska pomagati policiji u kontroliranju provođenje mjera: Pretjeruju! To...

U Sydneyju će vojska pomagati policiji u kontroliranju provođenje mjera: Pretjeruju! To će biti veliki problem

Australija je na ulice Sydneya poslala stotine vojnika kako bi pomogli održavati lockdown, piše BBC.

Naime, u Australiji se u lipnju počeo širiti delta soj, do sada je zaraženo gotovo 3000 ljudi, a devet ih je umrlo. Sydney je u lockdownu pet tjedana, ali se unatoč tome zaraza i dalje širi pa je danas zabilježeno 170 novih slučajeva.

Lockdown koji je na snazi najmanje do 28. kolovoza te je tijekom njega ljudima zabranjen izlazak iz kuće osim zbog obavljanja nužne tjelovježbe, kupovine, pružanja skrbi nemoćnima i sličnih neodgodivih razloga.

Mnogi su kritizirali uključivanje vojske. Smatraju kako se radi o pretjeranoj mjeri. Australska vojska pridružit će se policiji koja u mjestima s najviše zaraženih osigurava provođenje mjera koje uključuju i ograničavanje putovanja na 10 kilometara od mjesta stanovanja.

David Elliott, australski ministar policije, kazao je kako je vojska uključena u provođenje mjera jer se dio stanovnika Sydneyja ponaša kao da se “mjere ne odnose na njih”.

Iz Australskog saveza odvjetnika, organizacije za zaštitu ljudskih prava, poručili su da je slanje vojske na ulice zabrinjavajuć potez u društvu liberalne demokracije.

Izbijanje virusa povezuje se s velikim obiteljima koji žive u siromašnijim i etnički raznolikim zapadnim i jugozapadnim predgrađima. Kritičari ističu da su ta područja već pod policijskim mjerama koje su strože nego u ostalom dijelu grada.

– Naši ljudi su jedni od najsiromašnijih, osjećaju se marginaliziranima. Ne mogu si priuštiti dizanje kredita, plaćanje stanarine, hrane. Slanje vojske će biti velik problem za njih – kazao je jedan od lokalnih dužnosnika Steve Christou, piše BBC, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike