0.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Prvi su ukinuli sve mjere, a sada broje više zaraženih od Njemačke,...

Prvi su ukinuli sve mjere, a sada broje više zaraženih od Njemačke, Španjolske, Francuske i Italije zajedno

Britanija je u posljednja dva tjedna zabilježila gotovo pola milijuna slučajeva više nego Francuska, Njemačka, Italija i Španjolska zajedno. No, za razliku od brojnih- europskih zemalja, u Britaniji više nije obavezno nošenje zaštitnih maski, kao ni socijalno distanciranje.

Britanski premijer Boris Johnson u prosincu prošle godine donio je odluku koja se mnogima nije svidjela – druženje za vrijeme božićnih blagdana bilo je strogo ograničeno tzv. balončićima, zbog čega je milijun Britanaca moralo otkazati svoje planove za blagdane.

Deset mjeseci kasnije, odnos Velike Britanije prema COVID-19 u potpunosti se promijenio. Gotovo sva ograničenja ukinuta su u srpnju, događanja i ugostiteljski sektor zaživjeli su punim kapacitetom, a Johnson je pozvao Britance da “počnu učiti živjeti s virusom”.

No, delta varijanta koronavirusa i dalje je prisutna. Britanija je u posljednja dva tjedna zabilježila gotovo pola milijuna slučajeva, što je više nego Francuska, Njemačka, Italija i Španjolska zajedno, piše CNN.

Također, u utorak su zabilježena 223 smrtna slučaja, što je najveći dnevni broj od početka ožujka.

Britanski premijer pandemiji je pristupio drugačije od većeg dijela EU gdje su potrebne potvrde o cijepljenju, ili negativan test, ili potvrda o preboljenju, odnosno COVID potvrda.

Za razliku od brojnih zemalja EU, u Britaniji više nije obavezno nošenje zaštitnih maski, kao ni socijalno distanciranje i ostale mjere.

“Iznimna politika dovodi do iznimnih ishoda”, rekla je za CNN Deepti Gurdasani, epidemiologinja sa sveučilišta Queen Mary u Londonu.

“Vrlo je predvidivo. Ovo je posljedica otvaranja svega. Približavamo se zimi, a stvari će se samo pogoršati”, dodala je Gurdasani, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike