8.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Đikić: Nema prostora za opuštanje i optimizam, na početku smo trećeg vala

Đikić: Nema prostora za opuštanje i optimizam, na početku smo trećeg vala

Od danas je, odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, diljem Hrvatske na snazi niz strožih mjera zbog rasta zaraženih. Danas su u Hrvatskoj zabilježena 2422 nova slučaja zaraze koronavirusom. Epidemiološku situaciju i mjere u Dnevniku N1 analizirao je znanstvenik Ivan Đikić.

Smatra da je regionalni pristup dobar pristup. “To je vrlo dobra strategija. vjerujem u stručnost lokalnih stožera”, rekao je. Kaže da županije koje imaju bolje brojeve, to su napravile kvalitetnim radom stožera.

Ljudima koji dolaze doma za Uskrs, poručio je da paze, da se ne okupljaju u većim grupama, a ako se okupljaju, neka nose maske.

“Nosite maske uvijek u zatvorenim prostorima, na taj način neće doći do prijenosa. Štitite tako i sebe i druge.”

Što se tiče prijelaza granice, kaže da smo se trebali pripremiti s više testiranja. “Ako se budemo otvarali, zbog zime i skijanja, veliki broj virusa unesen je u Dalmaciju – treba više testirati ulazak turista brzim testovima”, govori.

“Situacija u Hrvatskoj je vrlo ozbiljna, rast je stalan i dosta visok, bolnice pretrpane i nema uopće prostora za opuštanje i optimizam. Mi smo na početku trećeg vala i trebamo biti puno fokusiraniji, s dobrom koordinacijom lokalnih stožera”, kazao je Đikić.

Ako se većina bude pridržavala mjera, vjeruje da ćemo za dva do tri tjedna doći do vrhunca. U suprotnom, kaže da ćemo opet imati preko 4000 oboljelih dnevno i pretrpane bolnice, te više mrtvih. “Oprez je važan, i cijepljeni moraju nositi maske i shvatiti da i oni mogu dobiti virus i prenositi ga na bližnje”, rekao je Đikić.

“Problem s AstraZenecom je dvostruke naravi – prvi je političko-gospodarski, a drugi znanstveno-medicinski, gdje se primijetilo da se pojavljuju vrlo rijetke, ali opasne nuspojave – trombi. Dolazi do toga da je, od preko 9,7 milijuna cijepljenih, 68 imalo tu komplikaciju, i preko 20 je umrlih. Znanstveno još uvijek ne znamo razloge, ni je li to povezano i oprez je važan. Događa se kod mlađih žena i mlađih muškaraca, pa je njima preporučen dodatan oprez”, kaže.

Najnovije

Još iz rubrike