14.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Evo koje aplikacije prikupljaju najviše osobnih podataka

Evo koje aplikacije prikupljaju najviše osobnih podataka

Naši podaci su na dohvat ruke kada koristimo razne aplikacije na našim telefonima. Programi poput Facebooka, Twittera, YouTubea i drugih bave se prodajom oglasa – a naši podaci olakšavaju im utvrđivanje njihovih ciljeva, prenosi N1.

Razne aplikacije prikupljaju razne podatke o nama. Kada pristanemo na uvjete bilo koje aplikacije ili web stranice, dajemo im dozvolu da prikupljaju naše podatke kako bi mi mogli koristiti njihove usluge. Tvrtka Clario koja se bavi cyber sigurnošću navodi da najviše podatka prikupljaju one aplikacije u kojima je korisnik u fokusu. Dakle, ako imate prilagođeni profil na nekoj aplikaciji, ona prikuplja vaše osobne podatke.

Facebook, Instagram i dvije aplikacije za spojeve su apsolutni prvaci u tome, pokazuju rezultati istraživanja tvrtke Clario. Ovo je popis 10 aplikacija koje prikupljaju najviše podataka:

Facebook: 70% prikupljenih osobnih podataka

Instagram: 58.82% prikupljenih osobnih podataka

Tinder: 55.88% prikupljenih osobnih podataka

Grindr: 52.94% prikupljenih osobnih podataka

Uber: 52.94% prikupljenih osobnih podataka

Strava: 41.18% prikupljenih osobnih podataka

Tesco: 38.24% prikupljenih osobnih podataka

Spotify: 35.29% prikupljenih osobnih podataka

MyFitnessPal: 35.29% prikupljenih osobnih podataka

Jet2: 35.29% prikupljenih osobnih podataka

Dakle, društvena mreža Facebook prikuplja najviše osobnih podataka, a slijedi ga Instagram. Tinder i Grindr su aplikacije za spojeve koje prikupljaju podatke popu imena i prezimena, adrese elektroničke pošte, podatke za kontakt, pa čak i imate li kućnog ljubimca.

Ako pak ne želite dijeliti toliko osobnih podataka na ovim aplikacijama, u postavkama svojih uređaja možete provjeriti dozvole i dopuštenja, odnosno onemogućiti pristup određenim aplikacijama. Na vama je odluka koliko osobnih podataka želite podijeliti, piše Komando.

Najnovije

Još iz rubrike