Galović: Tražimo posebne mjere za ovršene i blokirane, otpis kamata i dugova

Gost N1 Studija bio je predsjednik Mreže potrošača Hrvatske Danijel Galović koji je govorio o ovršenim i blokiranim građanima i mjerama koje bi trebalo poduzeti da im se pomogne tijekom krize s epidemijom koronavirusa.

Kako kaže, Vladi i predsjedniku Republike Hrvatske uputili su zahtjeve za posebnim mjerama za ovršene i blokirane građane.

“Oni su najranjiviji dio društva, tražimo niz mjera koji bi pomogao u micanju sramotnog ovršnog zakona. Ako Krizni stožer može dobiti HUP, mogu i blokirani i ovršeni. Sada je vrijeme da se nešto promijeni, ako ne sada, kada će Vlada i ministar Bošnjaković reagirati i nešto konkretno početi raditi. Nikakav odgovor nismo dobili, no očekujemo ga. Htio bih skrenuti pažnju na mjere koje su uveli naši susjedi poput Srbije koja je proglasila krizno stanje, uvela moratorij na sve kredite, rate kredita, kamate građana i manjih i srednjih poduzeća u kompletu.

To je potez. slično je napravio i Orban koji je to uveo do Nove Godine. Trenutno najveći iskorak napravila je Slovenija, Janez Janša je donio odluku o obustavi naplate svih kredita na godinu dana s mogućnošću produljenja na godinu i pol. Otpis kamata, dugova, a sve ostalo treba ići na čekanje dok se ovo ne smiri, to je realno očekivati od naše Vlade”, rekao je Galović i dodao da u Hrvatskoj postoji 260 tisuća blokiranih, a trenutno se sustavno provode elektronske dražbe.

“Provode ih sudovi, FINA, posebno agencije za naplatu potraživanja koje idu s kompletnim iznosima iako su s korisnicima dogovorili sasvim drugo”, rekao je Galović i naveo primjer gospođe iz Međimurja kojoj je jučer poslan prijedlog za ovrhu od 0,00 kuna.

“To je ovrha na nula kuna, iza toga se krije cijeli ovršni zakon. ako to ne platiš ide trošak odvjetničkog društva, javnog bilježnika, FINA-e i evo ti 500 kn, na nula kuna ide 500 kuna. Uplatnica je smiješna. Ne borimo se da nam netko oprašta dugove, no nećemo dozvoliti da nas kamatare”, rekao je Galović.

Za razliku od Slovenije, Srbije, Mađarske i Italije, Hrvati su osuđeni na milost i nemilost banaka, evo što Adrović priča o olakšanjima korona krize

Najhrabrije odluke u Europi stigle su iz Mađarske: Premijer Viktor Orban obustavio je plaćanje kredita za kompanije i stanovništvo do kraja godine

Srbi za razliku od Hrvata imaju svoju državu: Moratorij na otplatu kredita svima koji to žele na 90 dana, zbog korona virusa

I Slovenija ima državnika, Janšu: Odgoda kredita na godinu dana i više, dezinfekcija zgrada, posebno vrijeme za kupovinu rizičnim skupinama, obustava sudskih rokova…..

Facebook Komentari