Srbi za razliku od Hrvata imaju svoju državu: Moratorij na otplatu kredita svima koji to žele na 90 dana, zbog korona virusa

Imajući u vidu neophodnost očuvanja dostignutog nivoa i daljeg jačanja stabilnosti financijskog sustava u uvjetima potencijalnih rizika uzrokovanih izvanrednom zdravstvenom situacijom u zemlji NBS je donio Odluku o privremenim mjerama za očuvanje stabilnosti financijskog sustava, priopćeno je, prenosi B92.

NBS je donio i Odluku o privremenim mjerama za davatelje leasinga u cilju očuvanja stabilnosti financijskog sustava.

Povodom usvojenih mjera guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je izjavila da je financijska stabilnost neophodna i u redovnim i posebno u izvanrednim okolnostima u zemlji.

“Narodna banka Srbije u koordinaciji s drugim državnim organima poduzima i poduzimat će sve što je neophodno da zaštiti stabilnost i u izvanrednim okolnostima olakša poziciju građana i privrede Republike Srbije. Svijest o neophodnosti odgovornog ponašanja svih tržišnih sudionika je u ovim osjetljivim trenucima od neprocjenjive važnosti za prebroditi teškoće s kojima se možemo suočiti”, kaže Tabakovićeva, navodi se u priopćenju NBS-a.

Moratorij je propisan za sve dužnike koji to žele (fizičke osobe, poljoprivrednike i poduzetnike i gospodarska društva), a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja izvanrednog stanja, koje je uvedeno zbog pandemije.

U tom periodu dužnik neće biti u obavezi otplaćivati svoje obaveze po osnovu kredita, odnosno leasinga. Svakako, kažu u NBS, dužnici banke odnosno primaoci leasinga ni nakon početka primjene ovih mjera nisu spriječeni da redovno podmiruju svoje obaveze.

“Tokom trajanja izvanrednog stanja banka, kao ni davatelj leasinga neće obračunavati zateznu kamatu na dospjela a nepodmirena potraživanja i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će poduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata”, kažu u NBS.

Pored toga, banka kao ni davatelj leasinga od dužnika neće moći potraživati naknadu bilo kojih troškova u vezi s primjenom usvojenih propisa.

“U cilju transparentnosti i nedvosmislenog informiranja svojih klijenata, u skladu s navedenim propisima banke i davaoci financijskog leasinga dužni su obavijest o ponudi zastoja u otplati obaveza objaviti na svojim internet prezentacijama, čime će se smatrati da je obavijest dostavljena svim klijentima (dužnicima banke, odnosno primaocima leasinga).”

Ukoliko klijent u roku od deset dana od objavljivanja ove obavijesti ne odbije navedenu ponudu, kažu nadležni, smatrat će se da prihvaća moratorij bez bilo kakvih obaveza odlaska u banku.

Upravo istekom ovog roka moratorij počinje proizvoditi pravne učinke, ali će dužnici biti u mogućnosti otplaćivati svoje obaveze.

Facebook Komentari