Najhrabrije odluke u Europi stigle su iz Mađarske: Premijer Viktor Orban obustavio je plaćanje kredita za kompanije i stanovništvo do kraja godine

Mađarska vlada u srijedu je odlučila obustaviti obvezu plaćanja svojih kredita, kako pojedincima, tako i kompanijama, do kraja godine, piše Hungary Today, a prenose ugledne rumunjske financijske novine Ziarul Financial pod naslovom “Najhrabrije odluke u Europi stigle su iz Mađarske: premijer Viktor Orban obustavio je plaćanje kredita za kompanije i stanovništvo do kraja godine.

Vlada Viktora Orbana također je odlučila produljiti kratkoročne kredite odobrene poduzećima do 30. lipnja, a za nove kredite za stanovništvo ograničila je ukupne troškove kredita.

Orban je rekao da tvrtke za turizam, ugostiteljstvo, zabavu, sport i kulturu, kao i taksi, do kraja godine više ne bi trebale plaćati doprinose na dohodak koji se plaća zaposlenima u državni proračun.

U najugroženijim sektorima zbog pandemije Covid-19, ugovori o najmu nekretnina ne mogu se jednostrano raskinuti, niti se može povećati najamnina, dodajući da vlada radi na fleksibilnosti pravila tržišta rada.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da su to samo prve odluke, jer su one najhitnije, te da će vlada najaviti još.

Nacionalna banka Mađarske zatražila je od banaka da uvedu moratorij na hipotekarno kreditiranje, uzimajući u obzir “izvanrednu situaciju” nastalu koronavirusnom krizom i da trenutno zamrznu plaćanja dugova tvrtki.

Ako banke to odbiju, središnja banka rekla je da će od vlade tražiti da mjeru provede dekretom.

Objavio je i na Facebooku

“Pojedinci i tvrtke bit će oslobođeni plaćanja glavnice i kamata do kraja godine za kredite koje su uzeli do danas”, objavio je Viktor Orban na svojoj Facebook stranici.

Također je najavio nekoliko mjera s ciljem očuvanja radnih mjesta u najugroženijim sektorima, a to su turizam i ugostiteljstvo. Poduzeća na ovim područjima bit će oslobođena plaćanja socijalnih doprinosa. Orban je rekao da su to najnužnije mjere, dodavši da će neke nove, koje imaju za cilj poticanje gospodarstva, biti usvojene u narednim danima.

U Srbiji svi imaju moratorij na kredite, a u Hrvatskoj će Plenković, Horvat, banke i njima slični odlučivati tko će preživjeti ako preživi korona virus

Facebook Komentari