I Slovenija ima državnika, Janšu: Odgoda kredita na godinu dana i više, dezinfekcija zgrada, posebno vrijeme za kupovinu rizičnim skupinama, obustava sudskih rokova…..

Slovenska vlada je u petak i subotu raspravljala o zakonu o hitnim mjerama za ublažavanje učinaka epidemije korona virusa na građane i gospodarstvo, piše RTV Slovenije.

Uredba o obveznoj dezinfekciji stambenih zgrada

Između ostalog, obavezno je, barem dva puta dnevno, dezinficirati zgrade mnogih obitelji, posebice ulazne kvake, ograde, upravljačke sklopke i kabine lifta, sklopke u zajedničkim prostorijama, rukohvate i drugu opremu, gdje se može očekivati više kontakta ruku s površinama. No, dizala bi ljudi trebali koristiti pojedinačno.

Dezinfekciju provodi upravitelj ili treća osoba po izboru upravitelja, odnosno vlasnici stanova, ako upravitelj nema dovoljno zaposlenika, ili vlasnici u višestambenoj zgradi u kojoj nemaju upravitelja, stoji u priopćenju.

Samo invalidi, starije osobe, trudnice ujutro u trgovinu

Promijenio se i rad trgovina, tako da će između 8 i 10 sati u trgovinama moći kupovati samo ugrožene skupine – invalidi, umirovljenici, trudnice. Stariji za to vrijeme mogu izvršiti kupnju. Pravilnik stupa na snagu u ponedjeljak.

Proširenje zabrane zračnog prijevoza putnika

Od srijede je na snazi zabrana obavljanja usluga zračnog prijevoza putnika u Sloveniji, koja se odnosi na zemlje koje nisu članice EU, ali se ne odnosi na teretni prijevoz. To je prihvaćeno 17. ožujka, ali sada su zabranu produžili za dodatnih 14 dana.

Detalji u nedjelju u 17 sati

Premijer Janez Janša predstavit će mjere poduzete na konferenciji za novinare u nedjelju. Konferencija će biti u 17 sati, a pridružit će im se potpredsjednica Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i prehrane Aleksandra Pivec, potpredsjednik Vlade i ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek te potpredsjednik vlade i ministar obrane Matej Tonin.

Vlada želi požuriti sa svojim akcijama. Očekuje se da će parlament o paketu odlučiti u srijedu, a vlada će neke odluke donijeti u petak. Između ostalog, usvojeno je pravilo kojim su svi zdravstveni radnici i polaznici koji su obučeni za određenu zdravstvenu struku i koji su uključeni u sustav uključeni u provedbu mjera za suzbijanje širenja virusa. Također su postavljene proračunske naknade za potrošnju za drugo tromjesečje – proračunski korisnici mogu koristiti četvrtinu emisijskih jedinica iz usvojenog proračuna za tu godinu u ovom razdoblju.

Odgoda otplate kredita za godinu dana

Prvi paket zakona, koji stupa na snagu u nedjelju, zahtijeva i jednogodišnje odgode u vraćanju kredita. Poduzeća, samostalni poduzetnici, poljoprivrednici, udruge, zadruge, samozaposlene osobe i pojedinci moći će podnijeti zahtjev za odgodu otplate kredita od godinu dana. Oni će to moći raditi godinu i pol nakon završetka epidemije, tako da u ovoj situaciji ne bi trebali žuriti s bankama, upozorava predsjednik Uprave Nove Ljubljanske banke Blaž Brodnjak. U intervjuu za Radio Slovenija, Brodnjak je pozvao zajmoprimce da kontaktiraju banku digitalnim kanalima ili telefonom. Administrativna rasterećenja također su predviđena za poduzeća.

Obustava administrativnih i sudskih rokova

Uvedena je i mjera kojom se obustavljaju rokovi u upravnim i sudskim pitanjima. Osobe kojima je istekao rok trajanja ili će im isteći rok trajanja moći će obnoviti svoju osobnu iskaznicu u roku od osam dana nakon ukidanja kartice. Rok će se produžiti i za građane koje je upravna jedinica pozvala da ispune prijavu. Sve prijave mogu se podnijeti putem portala e-Uprave čak i bez potvrde.

Privremeno i ranije puštanje osuđenika

Kako bi ograničili moguće širenje virusa u zatvorima, ravnatelji zatvora ovlašteni su suspendirati kaznu zatvorenicima ili ih pustiti na slobodu najviše šest mjeseci prije isteka kazne. Ministrica pravosuđa Lilijana Kozlović pozvala je ravnatelje zatvora da se ponašaju racionalno i odgovorno kada odluče suspendirati svoju kaznu.

Sigurnost hrane

Također je donesen pravni temelj koji, u slučaju pogoršanja epidemije do te mjere da bi bila opskrba hranom narušena, omogućuje vladi da određuje cijene za pojedine skupine hrane i ograničava njihov promet.

Osnovni dohodak za samozaposlene, dodatak za odlazak u mirovinu

Među najvažnijim očekivanim mjerama su sufinanciranje doprinosa za radnike koji čekaju i pomoć samozaposlenim osobama u obliku otpisa socijalnih doprinosa i isplate mjesečnog osnovnog dohotka u iznosu od 700 eura. Očekuje se da će vlada odobriti pomoć za umirovljenike i poljoprivrednike s niskim primanjima u petak navečer, kao i prijedlog kriznog dodatka od 200 eura za sve one koji rade i koji su posebno izloženi u ovom vremenu.

Vlada je također navodno odlučila pomoći studentima. Ministar rada Janez Cigler Kralj predložit će mjesečnu naknadu između 200 i 300 eura, izvijestila je Televizija Slovenija.

Najhrabrije odluke u Europi stigle su iz Mađarske: Premijer Viktor Orban obustavio je plaćanje kredita za kompanije i stanovništvo do kraja godine

U Srbiji i Mađarskoj svi imaju moratorij na kredite, a u Hrvatskoj će Plenković, Horvat, banke i njima slični odlučivati tko će preživjeti ako preživi korona virus

Facebook Komentari