VIDEO U KBC-u Zagreb pomiču granice medicine, uzgojili nos na ruci i stavili ga na pravo mjesto

Nakon što su u KBC-u Zagreb, prije godinu dana 48-godišnjoj pacijentici uklonili tumor sinusa i rekonstruirali lice 3D tehnologijom, bolest je učinila svoje pa su joj morali amputirati nos. Novi su uzgojili na njezinoj ruci i uspješno ga presadili.

Put do nosa i za liječnike je bio velik izazov. Režanj su pripremili na podlaktici, uzeli su tkivo s lubanje, prokrvili ga i presadili na lice. I sve to zahvaljujući otorinolaringolozima, neurolozima, i plastičnim kirurzima KBC-a Zagreb, ali i oralnim kirurzima iz Kliničke bolnice Dubrava.

“Onaj ostatak nosa koji je bio nakazan i potpuno estetski i funkcionalno neprihvatljiv smo zamijenili sa tim novim tkivom. I ona je evo opet s nama sa novim nosom, i ja se nadam novim životom”, rekao je Martin Jurlina, dr. med./specijalist otorinolaringologije i maksilofacijalne kirurgije, KBC Zagreb.

Barbara Načinović kaže dignuli su je iz mrtvih, i spasili su joj i njuh i vid i govor.

“To je izgledalo strašno, to je bilo sve otvoreno, znalo se je zagnojiti, ljudi su me na ulici gledali kao da sam došla sa svemira, ne gledali, znali su buljiti u mene”, kaže Barbara Načinović, te dodaje da bi mogla cijelu planetu zagrliti, jer kako je rekla “ja sam pre pre zadovoljna, odahnula sam”, piše HRT.

VIDEO je OVDJE

Facebook Komentari