13 C
Zagreb
Naslovnica Tech VIDEO U KBC-u Zagreb pomiču granice medicine, uzgojili nos na ruci i...

VIDEO U KBC-u Zagreb pomiču granice medicine, uzgojili nos na ruci i stavili ga na pravo mjesto

Nakon što su u KBC-u Zagreb, prije godinu dana 48-godišnjoj pacijentici uklonili tumor sinusa i rekonstruirali lice 3D tehnologijom, bolest je učinila svoje pa su joj morali amputirati nos. Novi su uzgojili na njezinoj ruci i uspješno ga presadili.

Put do nosa i za liječnike je bio velik izazov. Režanj su pripremili na podlaktici, uzeli su tkivo s lubanje, prokrvili ga i presadili na lice. I sve to zahvaljujući otorinolaringolozima, neurolozima, i plastičnim kirurzima KBC-a Zagreb, ali i oralnim kirurzima iz Kliničke bolnice Dubrava.

“Onaj ostatak nosa koji je bio nakazan i potpuno estetski i funkcionalno neprihvatljiv smo zamijenili sa tim novim tkivom. I ona je evo opet s nama sa novim nosom, i ja se nadam novim životom”, rekao je Martin Jurlina, dr. med./specijalist otorinolaringologije i maksilofacijalne kirurgije, KBC Zagreb.

Barbara Načinović kaže dignuli su je iz mrtvih, i spasili su joj i njuh i vid i govor.

“To je izgledalo strašno, to je bilo sve otvoreno, znalo se je zagnojiti, ljudi su me na ulici gledali kao da sam došla sa svemira, ne gledali, znali su buljiti u mene”, kaže Barbara Načinović, te dodaje da bi mogla cijelu planetu zagrliti, jer kako je rekla “ja sam pre pre zadovoljna, odahnula sam”, piše HRT.

VIDEO je OVDJE

Najnovije

Još iz rubrike