Bye bye crne plombe: Tko će platiti zamjenu otrova u ustima, prosječni Hrvat srednjih godina ima 16 što pokvarenih, što popravljenih, što izvađenih zuba

Crne plombe, odredio je Europski parlament, odlaze iz uporabe jer sadrže živu. Ona je štetna za okoliš, a nije zdrava ni za organizam. HZZO je dosad pokrivao trošak crnih plombi i bijelih na prva tri zuba. Dnevnik Nove TV je istražio hoće li bijele sada biti pokrivene zdravstvenim osiguranjem.

Europski parlament ukida crne plombe, a prosječni Hrvat srednjih godina ima 16 što pokvarenih, što popravljenih, što izvađenih zuba. Crne plombe je do sada pokrivalo zdravstveno osiguranje.

”HZZO je u intenzivnim pregovorima s Hrvatskom komorom dentalne medicine, te su u pripremi izmjene općih akata HZZO-a kojima će se postupanje ordinacija dentalne zdravstvene zaštite uskladiti s odredbama navedene Uredbe”, stoji u priopćenju.

Prof. dr. Pavel Kobler objašnjava kako se i danas mogu stavljati crne plombe, no izuzetak su djeca, trudnice i dojilje. ”Do sedmog mjeseca se mogla napraviti nadoplata, umjesto crne bijela, a sad se mora platiti puna cijena”, rekao je profesor Kobler.

”U ovim izdvojenim skupinama dojilja, trudnica i djece ne trebaju HZZO ni ministarstvo imati dilema. Oni to trebaju pokriti jer kod nas građani puno novca izdvajaju za zdravstveno osiguranje i moraju dobiti najkvalitetniju uslugu”, ističe zastupnica EU parlamenta Biljana Borzan.

Stomatolog Marin Radić savjetuje zamjenu crnih plombi bijelima, posebno ako im je istekao rok trajanja.

Nema više jeftino kod zubara: EU zabranio ‘crne’ plombe, a bijele se plaćaju minimalno 200 kuna

Facebook Komentari