VIDEO Oko 1000 brodograditelja stiglo u Zagreb na prosvjed i sastanak s Plenkovićem, koji je rekao da bi mogle do kraja tjedna biti osigurane dvije plaće

Radnici Uljanika iz Pule, zbog neisplate plaće za srpanj, u šest sati jutros krenuli su put Zagreba, na prosvjed na Markovom trgu. U Rijeci su im se pridružili radnici brodogradilišta 3. maj. Predstavnike radnika primio je premijer Andrej Plenković, javlja N1.

Završio je sastanak predstavnika sindikata u Vladi.

‘Primio nas je premijer i tri ministra. Do kraja tjedna mogle bi biti osigurane dvije plaće… Intenzivno se pregovara s bankama’, kazao je Đino Šverko nakon sastanka.

‘Razgovara se s više banaka, manje je to bitno, bitno je da osiguraju plaće do kraja tjedna kako su rekli’, dodao je.

Centralni komitet IDS-a je, čini se, uspio, Plenković će za plaću radnika Uljanika podmetnuti jaka državna pleća

VIDEO Centralni komitet IDS-a pročitao proglas: Vlada mora da plati plaće radnicima Uljanika, zašto? Pa zato što mora da plati

Kajin otkriva pakleni plan: Miletić je “mali” od Jakovčića, operacionalizirao je ideju Jakovčića o izmještanju Uljanika, evo što dolazi na njegovo mjesto

……………………………………………………………………………………………………………..

Sindikalci odlaze na razgovor s Plenkovićem:

Radnici su pred ulazom u zgradu Vlade stavili izmet.

Procjenjuje da će pred Banskim dvorima ostavku Uprave Uljanik grupe i isplatu srpanjskih plaća tražiti oko tisuću radnika.
Predstavnici područnih sindikata sastat će se s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom, od kojih će tražiti da se pod hitno pronađe rješenje za očuvanje radnih mjesta i održivost brodogradnje.

Rješenje za isplatu plaća u Uljaniku i 3. maju još nije pronađeno, traži se, a radnike će danas primiti i premijer Andrej Plenković, kazao je gostujući u Novom danu potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, dodavši kako on misli da brodogradnja u RH treba opstati.

U Puli je reporter koji javlja da sindikati nisu predvidjeli izlazak na ulice. U Puli je ostalo oko 1.000 radnika i ne bi trebalo biti iznenađenje ako oni odluče postupiti mimo odluke sindikata. U 9 i 15 oni su ipak krenuli na ulice Pule.

S Markovog trga N1 je podsjetio je na neslužbene informacije da se navodno pokušava postići dogovor s komercijalnim bankama i kako bi se preko njih radnicima Uljanika isplatile plaće za srpanj.

S Europskom je komisijom pak, kažu iste neslužbene informacije, dogovoreno da se to ne tretira kao nedozvoljena državna potpora, budu li potrebna državna jamstva ili kolateral u obliku dionica u vlasništvu Republike Hrvatske.

Premijer Plenković promijenio je plan puta u Njemačku kako bi se mogao susresti s radnicima Uljanika i 3. maja koji očekuju da se danas riješi pitanje njihove plaće za srpanj.

Osam autobusa s otprilike 400 radnika Uljanika, kojima će se u Rijeci priključiti još deset autobusa s radnicima 3. maja, krenulo je u ponedjeljak ujutro put Zagreba, gdje će se u 11 sati na Markovom trgu održati veliki prosvjed zbog neisplate plaća za srpanj.

“Prioritet je isplata plaće, ali i snažna potpora i uključivanje države, koja u slučaju Uljanika mora prestati zazivati stečaj. Pozvat ćemo Vladu da se snažno koncentrira na program restrukturiranja kako bi se sačuvala radna mjesta”, poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko novinarima u ponedjeljak ujutro prije odlaska u Zagreb, dodavši kako od premijera očekuje da se riješi, kako je rekao “ne samo srpanjska plaća već i program restrukturiranja koji je od iznimne važnosti za opstanak brodogradnje na obje lokacije, u Puli i Rijeci”.

Komentirajući neslužbenu informaciju kako bi srpanjska plaća za radnike Uljanik grupe mogla biti isplaćena putem kredita komercijalne banke, Šverko je istaknuo kako vjeruje da će se naći neko rješenje te kako “čim legne plaća na račun radnika, štrajk će se prekinuti”.

“Mi pušemo i na hladno, jer smo i dosad imali takvih neslužbenih, pa čak i službenih informacija, koje se u konačnici nisu obistinile. Kada legne plaća na račun naših radnika mi ćemo prekinuti štrajk”, kazao je predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko.

Što se tiče nastavka štrajka u Puli, sindikati su najavili kako će se štrajk u ponedjeljak, zbog odlaska na prosvjed u Zagreb, vjerojatno odvijati unutar brodogradilišta te neće biti prosvjeda po ulicama.

Ministar Horvat: To da će Vlada osigurati plaće za radnike Uljanika je dio špekulacija i usudio bih se reći stvaranja jedne čudne tenzije

Facebook Komentari