Znanstvenici istražuju: Je li postojala još jedna civilizacija prije ljudske

Prije 56 milijuna godina, Zemlja se grijala daleko iznad temperatura koje danas doživljavamo – iz tog razloga se led na polovima rastopio. Može li taj događaj, Paleoceanski oceanski termalni maksimum (PETM), biti dokaz globalnog zatopljenja uzrokovanog izumrlom civilizacijom koja je vladala zemljom prije čovječanstva?

Možda zvuči poput teorije urote koja se može pronaći na stranicama koje se bave NLO-ima, ali znanstvenici su ozbiljno istražili tu ideju. Profesor Adam Frank sa Sveučilišta u Rochesteru piše u Atlanticu da bi istraga mogla pružiti uvid u pronalazak života vanzemaljaca – ili o našem utjecaju na naš planet. – “Tu je zagonetka. Ako je industrijska aktivnost jedne ranije vrste kratkotrajna, možda je nećemo moći lako vidjeti” ističe Frank.

“Tako da bi moglo biti potrebno uzeti posvećene i nove metode otkrivanja dokaza o istinski kratkotrajnom događaju u drevnim sedimentima. Drugim riječima, ako ga ne eksplicitno tražite, možda ga nećete vidjeti.” prenosi Metro.

Frank kaže da su istraživači razmišljali o tome što bi sve naša civilizacija mogla ostaviti u stijenama, a da te stvari pronađu buduće civilizacije – plastiku u oceanu, dokaz korištenja gnojiva i dokaz korištenja fosilnih goriva.

“Civilizacije bi mogle, kroz svoj kolaps, pokrenuti uvjete za stvaranje više fosilnih goriva, kako bi ih buduće civilizacije koristile.” “Naš je rad također otvorio spekulativnu mogućnost da bi neki planeti mogli imati cikluse izgrađivanja i propasti civilizacije. Ako civilizacija koristi fosilna goriva, klimatske promjene koje se pokreću mogu dovesti do velikog smanjenja razine kisika u oceanu” zaključuje Frank, prenosi Večernji.

Facebook Komentari