Nizozemski odvjetnik u čudu nakon šokantnog suicida hrvatskog generala: Nikako ne mogu shvatiti zašto se Praljak ubio, pa uskoro bi izašao na slobodu!

Nizozemski mediji također su posvetili veliki prostor u svojim informativnim emisijama suicidu Slobodana Praljka, generala pravomoćno osuđenog za ratni zločin.

Odvjetnik Erik Kok koji je radio za obranu i to u timu Valentina Ćorića od 2006. do 2011. godine, kaže da je iznenađen ovim postupkom. Dok naši odvjetnici navode da je teško nešto prokrijumčariti u zatvor, odvjetnik Kok se s tim ne slaže, pa tvrdi da su pritvorenici u kontaktu s velikim brojem ljudi.

– Pritvorenici su u posebnom krilu UN-a, u zatvoru u Scheveningenu primaju posjete od obitelji, prijatelja, odvjetnika… I baš kao što je i običnom zatvoru nemoguće spriječiti krijumčarenja, primjerice droga ili cigareta, tako je slučaj i ovdje. Pritvorenici mogu ići izvan pritvora, primjerice u bolnicu, te su opet u kontaktu s brojnim ljudima – kaže Kok za Nizozemski TV postaju RTL.

Novinari su ga pitali hoće li ovo samoubojstvo baciti ljagu na Nizozemsku, pošto se Haag nalazi na teritoriju te države.

– Haaški sud je odgovornost Ujedinjenih naroda. Čuvari su u službi UN-a. Sud fizički djelujuje u Haagu, ali Nizozemska nema puno veze s tim – kaže Kok, zakjučujući da je prilično zapanjujuće da se Praljak odlučio na samoubojstvo.

– General je osuđen na 20 godina, a osuđeni se mogu uvjetno puštati nakon dvije trećine odslužene kazne. Praljak je u zatvoru od 2004. i to znači da bi bio pušten u kratkom roku – zaključuje odvjetnik, prenosi Slobodna.

Facebook Komentari