Albanija: Na osnovu dosad izbrojanih 35,64 posto glasova u vodstvu Socijalistička stranka premijera Edija Rame

Centralna izborna komisija (CIK) Albanije objavila je preliminarne rezultate na osnovu dosad izbrojanih 35,64 posto glasova na jučerašnjim parlamentarnim izborima, prema kojima je u vodstvu Socijalistička stranka premijera Edija Rame.

Ramina stranka je na osnovu dosad prebrojanih glasova osvojila 49,46 posto glasova.

Istovremeno, Demokratska stranka Albanije predvođena Ljuljzimom Bašom, koji je također kandidat za premijera, osvojila je 28,38 posto glasova, dok je Socijalistički pokret za integraciju lidera Petrita Vasilija osvojio 15,13 posto glasova.

Priopćeno je kako se proces brojanja glasova birača nastavlja, prenosi turska državna televizija.

Jučer su u Albaniji održani parlamentarni izbori na kojima je sudjelovalo 18 političkih stranaka. Glasalo se na ukupno 5.362 biračkih mjesta. Parlamentarne izbore pratilo je 5.351 promatrača među kojima 896 iz međunarodnih misija.

Tko je Edi Rama

Aktualni premijer Albanije Edi Rama (53) ne samo da je vjerojatno najomraženiji čovjek u Srbiji, već je vjerojatno i najživopisniji političar s Balkana.

Boem, sportaš, umjetnik…

Albanska javnost zabavljala se fotografijama na kojima je sadašnji premijer Rama gol na nudističkoj plaži. Rama je rođen u Tirani u katoličkoj obitelji kao dijete poznatog albanskog kipara Kristaqa Rame i njegove supruge Anete, jedne od prvih žena stomatologa u toj vrlo siromašnoj zemlji, pisao je Večernji list portretirajući Ramu prije tri godine.

Kao tinejdžer visok dva metra, zaigrao je košarku za tiranski Dinamo.

– Nadvisivao je sve oko sebe, bio je jedan od rijetkih Albanaca koji su mogli zakucati loptu u koš – tvrde Albanci.

Uz sport, otac ga je usmjerio prema umjetnosti pa je završio likovnu akademiju, objavio nekoliko knjiga, a potom počeo predavati na albanskom sveučilištu u Tirani.

No 1994. otišao je u Pariz planirajući živjeti kao slikar. Priredio je niz manjih izložbi. Iz Pariza je počeo pisati osvrte na stanje u Albaniji, koje je objavljivalo nekoliko tiranskih novina. Njegovi tekstovi bili su jako kritični prema tadašnjem političkom vrhu koji je vodio stari komunistički kadar Sali Berisha.

Zaogrnut sigurnošću Pariza, Rama je tekstovima sve žešće provocirao tadašnju albansku vladu, no kada je 1997. došao u Tiranu na očev pogreb, nekoliko ga je nasilnika pretuklo u mraku čeličnim palicama i ostavilo da leži na cesti misleći da je mrtav.

Snimke isprebijanog Edija Rame zapljusnule su Albaniju, a njegove teze dobile su čvrst oslonac. Kada je Berisha sljedeće godine izgubio izbore, novi je premijer Fatos Nano Ramu odmah postavio za ministra kulture. Albanski se slikar vratio iz Pariza i počeo s korjenitim promjenama u albanskoj kulturi, u resoru koji gotovo i nije postojao.

Njegovi uspjesi bili su toliko veliki da je već nakon dvije godine izabran za gradonačelnika Tirane, a on je doslovno preporodio grad. U 11 godina mandata pretvorio je Tiranu iz zaostale, mračne kasabe u relativno moderan, čist i zelen europski grad, a sive komunističke zgrade obojio je živim bojama, zbog čega je 2004. dobio nagradu “Svjetski gradonačelnik”.

Prva supruga bila mu je poznata glumica Matilda Rama, od koje se razveo, a sada je ponovno oženjen. 2013. je izabran za premijera.

Facebook Komentari