2 C
Zagreb
Naslovnica Nekategorizirano Predsjednica RH: Oluja je politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena

Predsjednica RH: Oluja je politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obratila se prisutnima u Kninu, na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnice vojnoredarstvene akcije Oluja.

Srdačno je pozdravila sve prisutne. “Velika mi je radost i čast pozdraviti vas u povodu proslave 21. obljednice VRO Oluja, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja”, kazala je Predsjednica, uputivši poseban pozdrav HOS-a i policije koji sudjeluju u vojnim akcijama diljem svijeta. Predsjednica se prisjetila prvog predsjednika Franje Tuđmana, nakon čega je uslijedio pljesak. “Slava svim junacima Oluje”, kazala je Grabar Kitarović.

Obratila se i “onima koji su Hrvatsku nazvali slučajnom državom, a sad su otišli još dalje tvrdnjom da su modernu hrvatsku državu stvorile zločinačke udbaške strukture”. “Ova hrvatska je stvorena voljom hrvatskoga naroda i ogromnom većinom na referendumu 1990. i pobjedom u Domovinskom ratu. Hvala onima koji su dali živote za našu slobodu i za našu budućnost mira. Njima i svim braniteljima iz Domovinskog rata dugujemo trajnu zahvalnost”, kazala je predsjednica.

“Oluja je politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena osloboditeljska operacija na hrvatskom državnom teritoriju. Bila je to časna pobjeda za pravedan cilj. Njome smo dokazali svoju odlučnost da budemo slobodni i sposobnost da budemo suvereni”, kazala je Grabar Kitarović.

Ovu obljetnicu, istaknula je, slavimo prije svega kao dan naše slobode i mira, za koje se Hrvatska morala izboriti u ratu, braneći i oslobađajući zemlju od udruženog zločinačkog pothvata unitarističkog jugoslavenstva i četništva. Podsjetila je na brojne patnje, stradanja i razaranja, koje je izazvala velikosrpska agresija. Unatoč tomu, “hrvatska državna politika nije zapovjedila, poduzela ni odobrila nijedan osvetnički čin, nego je izražavala spremnost na pomirenje i oprost”. To je, dodala je, poručio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u svom govoru u Vukovaru 8. lipnja 1997. rekavši kako “pobjednik koji ne zna praštati, taj sije klice novih razdora i budućih zala”, te istaknuvši kako “hrvatski narod to ne želi”.

“Nećemo prihvatiti zanemarivanje presuda međunarodnih sudova te nijekanje pobjede”, kzala je Predsjednica, dodavši da hrvatski narod ne zaboravlja da su u oslobađanju zemlje sudjelovali i brojni Srbi, koji su Hrvatsku vidjeli kao svoju domovinu.

“Ulazak Srbije u Europsku uniju interes je i Hrvatske i Srbije. Želimo vjerovati da smo naporima u proteklim mjesecima napravili pomak u međunarodnim odnosima”, kazala je Grabar Kitarović. “Svjesni smo da se srpska nacionalna manjina suočava s različitim problemima, prije svega socijalnim, i to posebice u manjim sredinama. Ne smije biti građana drugog reda, ni Hrvata ni Srba. Ne želimo jaku Hrvatsku samo u velikim gradovima. Ne želimo da ljudi samo žive u Hrvatskoj, nego da žive Hrvatsku kao svoju domovinu. Hrvatska nije i ne smije biti privremena i povremena domovina”, kazala je Predsjednica.

Grabar Kitarović istaknula je važnost unapređivanja svih rodova oružanih snaga te visoku razinu osposobljavanja vojnica. “Imamo dobre ljude, prekrasnu zemlju i sjajan potencijal za razvoj”, kazala je Predsjednica.

“Čvrsto vjerujem u budućnost naše domovine. Neka nam živi naša jedina i vječna domovina Hrvatska”, zaključila je predsjednica svoj govor u Kninu.

Najnovije

Još iz rubrike