Znate li da vam krumpir može trajati mjesecima? Prvi korak učinite već u trgovini

Foto: Pexels

Izbjegavajte skladištenje krumpira u blizini luka jer on oslobađa plinove koji mogu uzrokovati njegovo brže kvarenje

Krumpir općenito dulje ostaje svjež u usporedbi s drugim povrćem, no zbog neprikladnih uvjeta njegova čuvanja može se brže pokvariti. Stručnjak iz internetskog supermarketa Britsuperstore Richard Price otkrio je kako ga pravilno pohraniti da traje mjesecima, piše Express.

“Održavanje krumpira svježim dulje vrijeme zahtijeva pravilno skladištenje i nekoliko jednostavnih trikova za sprječavanje klijanja, kvarenja i promjene okusa. Otkrit ću vam kako da krumpir dulje održite svježim”, rekao je Richard.

Za početak, stručnjak je preporučio odabir pravog krumpira u trgovini. Kupite onaj koji je svjež, čvrst, bez vidljivih znakova oštećenja ili klijanja. Različite sorte krumpira imaju različite rokove skladištenja, stoga razmislite o sorti koju kupujete.

Kod kuće krumpire treba čuvati na hladnom, tamnom i dobro prozračenom mjestu. Temperatura između 7 °C i 10 °C je idealna i na njoj će dulje ostati svježi. Izbjegavajte skladištenje krumpira u blizini luka jer on oslobađa plinove koji mogu uzrokovati njegovo brže kvarenje.

Isto vrijedi i za jabuke i banane jer oni, također, oslobađaju plinove koji će uzrokovati kvarenje krumpira. Izlaganje svjetlu može uzrokovati pojavu zelenih mrlja na krumpiru, koje sadrže prirodni toksin solanin.

Kanta ili košara za krumpir
To može utjecati na okus i može biti štetno ako se konzumira u velikim količinama pa je najbolje da ih držite u ormariću.

“Ako imate puno krumpira, razmislite o korištenju kante ili košare za krumpir. Ovi spremnici osiguravaju odgovarajuću ventilaciju i tamu te smanjuju šansu za njegovo klijanje. Pazite da i razina vlage bude niska jer vlaga može dovesti do truljenja i kvarenja. Obrišite svu prljavštinu i vlagu s krumpira prije nego što ih spremite. Ostavite ih da se osuše na zraku prije nego što ih stavite u pohranu”, rekao je Richard.

Kada se kupuje, krumpir dolazi u plastičnim vrećicama, a iako imaju rupe, mogu zadržati vlagu i potaknuti klijanje. Umjesto toga, odlučite se za spremnik za krumpir ili papirnate vrećice za njegovo pohranjivanje jer pomažu u sprječavanju nakupljanja kondenzacije.

Iako je krumpir najbolje čuvati na hladnom i tamnom mjestu, ako je u vašem domu previše toplo ili vlažno, stručnjak preporučuje da ga čuvate u ladici za povrće u hladnjaku.

Ako primijetite da nekoliko krumpira počinje klijati, razmislite o tome da ih iskoristite što prije. Možete odrezati proklijale dijelove prije kuhanja sve dok je ostatak krumpira čvrst i zdrav, prenosi Net.hr.

‘Mojih šestero djece tušira se samo dva puta tjedno – to je dovoljno da budu čisti’

TAGGED:
Share This Article