4.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Šest zdravstvenih problema koje mogu otkriti vaše oči

Šest zdravstvenih problema koje mogu otkriti vaše oči

Kažu da su oči ogledalo ljudske duše i odražavaju sve što se čini skrivenim. Međutim, mogu biti i reflektor vašeg zdravlja.

Pravovremeno uočavanje određenih znakova može nam pomoći da se što prije obratimo liječniku i tako spriječimo daljni razvoj komplikacija, piše Times of India.

U nastavku donosimo šest zdravstvenih problema koje vaše oči mogu otkriti.

Dijabetes

Zamagljen vid je čest problem s očima koji može biti povezan i s dijabetesom tipa 2. Kronično visoka razina šećera u krvi opterećuje krvne žile, što rezultira krvavim mrljama koje se mogu uočiti u stražnjem dijelu očiju. Krvave oči znače da je razina šećera u krvi dosegla opasnu razinu. Takvo stanje zahtijeva hitnu pozornost jer izostanak liječenja dijabetesa može dovesti do sljepoće.

Rak

Kada se stanice raka počnu širiti na druge dijelove tijela, znakovi se mogu pojaviti čak i u očima. Abnormalne lezije ili tumori unutar struktura oka kao što je uvea (srednji sloj tkiva u stijenci oka) ukazuju na to da su se stanice raka proširile na oči. U slučaju da imate problema poput zamagljenog vida, boli u očima, vidite bljeskove ili crne točkice – obratite se svom liječniku.

Visok kolesterol

Visoka razina kolesterola u krvi može postupno ostaviti posljedice i na vašim očima. Vidljivi znak je bijeli, sivi ili plavi prsten formiran oko šarenice. Iako prsten također nastaje zbog starenja, drugi razlog može biti visoka razina kolesterola. Ako u bilo kojoj dobi vidite prsten u očima, provjerite razinu kolesterola. Visok kolesterol može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Oštećena mrežnica

Jeste li ikada primijetili sitne čestice koji se ponekad kreću oko vašeg vidnog polja? Radi se o tzv. plutajućim česticama koje su povremeno svima vidljive. ali nagli porast broja plutača ukazuje na pucanje ili odvajanje mrežnice. Ove znakove ne treba zanemariti jer s vremenom mogu dovesti do ozbiljnog oštećenja očiju.

Infekcija

Vidljiva bijela mrlja na rožnici može biti znak infekcije rožnice. Najčešće se događa osobama koje koriste kontaktne leće umjesto naočala. Naime, leće kontaminirane bakterijama ili gljivicama čest su uzrok infekcije, a takvo stanje može dovesti do ožiljaka na rožnici i boli.

Žutica

Ako vam bjeloočnice požute, to ukazuje da bolujete od žutice. To je stanje koje se javlja zbog prekomjerne količine bilirubina u vašoj krvi. Količina bilirubina se povećava kada vaša jetra ne može pravilno filtrirati krv. Osim očiju, požutiti mogu i urin i koža, prenosi n1.

Najnovije

Još iz rubrike