14.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ako se nastavi divljanje cijena, ovogodišnji Uskrs za mnoge obitelji će biti...

Ako se nastavi divljanje cijena, ovogodišnji Uskrs za mnoge obitelji će biti posan: Rekorder poskupljenja – janjetina

Ako se nastavi divljanje cijena, ovogodišnji Uskrs za mnoge obitelji će biti posan.

Zbog enormnih poskupljenja mesa na mnogim obiteljskim stolovima neće se naći janjetina, teletina pa čak ni svinjetina, čija je cijena posljednjih mjeseci bila rekordno niska, ali sada “hvata korak” s ostalim vrstama mesa čije cijene lete u nebo.

Rekorder među poskupljenjem je janjetina, koja je prosječno skuplja za 25 do 30 kuna po kilogramu u usporedbi s proljećem prošle godine.

Najviše je poskupila takozvana “laka janjad” koja je premašila cijenu od 100 kuna za kilogram. Poskupjela je i piletina, pileći batak, zabatak te fileti koji su skuplji za prosječno 20 posto, a toliko su otprilike posljednjih tjedana veće cijene i jaja. Nažalost, čini se da je ovo tek početak rasta cijena mesa peradi.

S obzirom da su peradari jedini sektor gdje se mora osigurati temperatura objekata od 35˚C i koji su ovisni o kupnji žitarica, njih najviše pogađa veća cijena energenata.

Iz operativne dobiti ne mogu podmiriti troškove plina, dok cijene svih ostalih troškova probijaju povijesne razine, te dolazi do logističkih problema, s pakiranjem proizvoda, transportom ili nečim trećim – upozoravaju iz Hrvatske gospodarske komore.

Također i pravo poskupljenje svinjetine tek predstoji, a svojevrsni cjenovni šok dogoditi će se već početkom ljeta, previđaju to agrarni stručnjaci EU-a.

Potrošnja svinjskog mesa po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi otprilike 50 kg, što je daleko više od ostalih vrsta mesa upravo zbog cjenovne pristupačnosti.

Stupanj samodostatnosti vlastite proizvodnje svinjskog mesa iznosi otprilike 65 posto, ali zbog negativnih trendova očekuje se daljnji pad proizvodnje te ovisnost o uvozu.

Stručnjaci još uvijek nisu u mogućnosti predvidjeti koliko će u budućnosti rasti cijene svinjskog mesa zbog izuzetno neizvjesne trenutne situacije na svjetskom tržištu, ali svi se slažu se definitivno očekuje cjenovni šok. Posljedica je to porasta cijena inputa na globalnom tržištu zbog čega je sadašnja proizvodnja neodrživa.

Strahuje se od daljnjih posljedica i utjecaja na tržište zbog rata između Rusije i Ukrajine koji će se najviše odraziti na povećane troškove hrane za životinje, ali i na cijene energenata, gorivu i drugih ulaznih troškova, pa se mogu očekivati veće cijene i svih drugih vrsta mesa i proizvoda životinjskog podrijetla.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori kao jedini mogući izlaz iz ove krize vide zasijavanje neobrađenih poljoprivrednih površina u vlasništvu RH, koja iz raznih razloga do sada nisu stavljene u funkciju, piše Slobodna Dalmacija.

CIJENE JAJA U 2020. I 2022.

XL 0.76 kn 0.86 kn

L 0.67 kn 0.77 kn

M 0.61 kn 0.70 kn

Najnovije

Još iz rubrike