29 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Treba li prati sirovu piletinu? Evo što kažu zdravstveni stručnjaci

Treba li prati sirovu piletinu? Evo što kažu zdravstveni stručnjaci

Prastara rasprava koja desetljećima dijeli kulinarsku zajednicu vodi se oko pitanja treba li prati sirovu piletinu prije kuhanja. Julia Child, jedna od najomiljenijih američkih kuharica, vjeruje u pranje mesa peradi, ali njezin kolega Jacques Pepin s tim se ne slaže jer tvrdi da “toplina ubija sve klice i bakterije”. Tko je u pravu?

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) svake godine izdaju savjete o tome kako spriječiti trovanje hranom.

“Nemojte prati sirovu piletinu. Pranje može prenijeti klice s piletine na drugu hranu ili kuhinjski pribor”, napisali su na Twitteru 2019. te poručili da je istina da se klice ubijaju temeljitim kuhanjem i da se pranjem može ugroziti sigurnost hrane.

U naknadno objavljenom članku pojasnili su: “Tijekom pranja, pileći sokovi mogu se širiti po kuhinji i kontaminirati drugu hranu, pribor i radnu ploču.” U članku se također dodaje da je važno temeljito oprati ruke nakon rukovanja sirovom peradi i nikada ne koristiti istu dasku za rezanje za pripremu ostalih sastojaka ako ju je sirova piletina dotakla.

Prema Službi za sigurnost hrane i inspekciju ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA), pravilno kuhanje piletine na odgovarajućoj temperaturi ubit će sve bakterije.

“Problem je što pri pranju mesa voda može prskati okolo i kontaminirati druge stvari. Patogeni bi mogli dospjeti na hranu koja se možda neće kasnije kuhati (poput povrća) ili na neke površine te se ondje zadržati danima ili tjednima”, izjavio je Argyris K. Magoulas, stručnjak za tehničke informacije USDA-a za Today.

Drugim riječima, pranje uopće nije način uklanjanja bakterija jer se patogeni ubijaju kuhanjem, odnosno visokom temperaturom.

Kuharica Libbie Summers ipak nastavlja prati piletinu. Objasnila je da nije riječ o bakterijama, već eventualnoj prljavštini koju želi ukloniti.

“Odrasla sam na farmi gdje su se kokoši miješale sa svinjama i drugim životinjama koje ne održavaju najbolje svoju osobnu higijenu. Zato uvijek perem piletinu”, pojasnila je.

Njezina kolegica Melissa Cookston ima isto pravilo. “Slažem se da će kuhanje ili pečenje ubiti sve klice, ali ne riskiram. Operem meso prije kuhanja. Tako sam sigurna da je čisto i da ga mogu lijepo začiniti.”

A ako i vi imate potrebu oprati meso peradi prije pripreme, kuhar Luca Corazzina savjetuje sigurniju metodu.

“Namočite meso u vodi pa neće biti prskanja. I ostavite ga u hladnjaku ne više od dva sata prije kuhanja”, poručio je, piše index.hr.

Najnovije

Još iz rubrike