5.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Europski 'anti-lockdown' pakao: Daily mail piše o prosvjedima i nasilju na starom...

Europski ‘anti-lockdown’ pakao: Daily mail piše o prosvjedima i nasilju na starom kontinentu, spomenuli su i Hrvatsku

Nasilje je danas izbilo u Beču nakon što je 10.000 prosvjednika izašlo na ulice kako bi demonstrirali protiv novog lockdowna koji u cijeloj Austriji počinje u ponedjeljak i obveznog cijepljenja koje Austrija uvodi od 1. veljače. Nasilni prosvjedi zabilježeni su i u petak navečer u Rotterdamu, gdje su dvije osobe upucane, a šestero ih je ranjeno što su se aktivisti sukobili s nizozemskom policijom za vrijeme prosvjeda protiv mjera. Prosvjed u Rotterdamu je kasnije označen kao ‘orgija nasilja’.

Kako piše Daily mail, prosvjedi protiv mjera očekuju se i u drugim europskim zemljama, uključujući Švicarsku, Hrvatsku i Italiju. Raste bijes građana zbog ponovnog uvođenja restrikcija usred sve većeg broja zaraženih u Europi.

Prošlog tjedna Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je Europa epicentar pandemije i napomenula kako je porast slučajeva ‘alarmantan’, čime je potaknula europske vlade da ponovno uvedu mjere uoči božićnog razdoblja.

U Beču je prosvjedni marš započeo na trgu Heldenplatzu, na kojem su se okupile tisuće prosvjednika. Dežuralo je oko 1300 policajaca. Koristili su zvučnike kako bi prosvjednicima rekli da su potrebne maske, ali većina ih nije nosila. Prosvjednici su skandirali ‘otpor!’ i puhali u zviždaljke, te krenuli u povorku. Mnogi su mahali austrijskim zastavama i nosili natpise na kojima se rugaju vladinim čelnicima poput kancelara Alexandera Schallenberga i ministra zdravstva Wolfganga Muecksteina. Većina natpisa na transparenatima bila je vezana uz najavljeno obvezno cijepljenje. ‘Moje tijelo, moj izbor’, glasio je jedan, dok je na drugom pisalo: ‘Zauzimamo se za našu djecu!’.

Policija je uhitila nekoliko prosvjednika, ali još nije potvrdila koliko je točno ljudi privedeno na bečkom prosvjedu.

Sinoć su se tisuće prosvjednika protiv izolacije okupile u jednoj od glavnih trgovačkih ulica Rotterdama, tjedan dana nakon što je vlada uvela djelomično zatvaranje. Nizozemska policija koristila je vodene topove, te ‘hice upozorenja’, ali i izravno na prosvjednike kako bi rastjerala gomilu koja je zapalila nekoliko požara. Policija je potvrdila da je u nasilnim prosvjedima ukupno bilo sedam ozlijeđenih, uključujući policajce, ali nije rekla jesu li ispalili bojevo streljivo ili gumene metke.

Nizozemska je prošlog vikenda ponovno uvela neke mjere izolacije na tri tjedna u nastojanju da uspori ponovno širenje zaraze koronavirusom, ali dnevne infekcije ostale su na najvišoj razini od početka pandemije. Nizozemska vlada rekla je da želi uvesti zakon koji bi tvrtkama omogućio da ograniče sustav propusnica za koronavirus u zemlji samo na osobe koje su u potpunosti cijepljene ili su se oporavile od Covida-19 – što bi isključilo ljude koji su negativni na testu.

Scene nasilja u Rotterdamu odražavaju veći dio reakcije Europe na slične planove koje su objavile Austrija, Njemačka, Češka Republika i Slovačka – a Italija i Grčka također navodno razmatraju poteze za ograničavanje kretanja necijepljenih ljudi, prenosi Net.hr

Najnovije

Još iz rubrike