6.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Epidemija bukti u Europi, zemlje pooštravaju mjere: Ovo sliči na staljinizam

Epidemija bukti u Europi, zemlje pooštravaju mjere: Ovo sliči na staljinizam

Broj oboljelih od koronavirusa u Europi i dalje raste, a zemlje uvode nove mjere u borbi protiv pandemije.

Institut Robert Koch izvijestio je o 65.371 novom slučaju zaraze u Njemačkoj, čime je prvi put prijeđen prag od 60.000 zaraženih.

“Puno ljudi će se zaraziti, a neki će postati i ozbiljno bolesni. To me doista brine i reći ću vam jasno: mi smo u izvanrednoj situaciji, posebno bolnice, i moramo sada reagirati – odlučno i zajedno – vlada, njemačke države i zajednice”, rekla je članica njemačkih Zelenih Kathrin Goering-Eckardt.

Njemačka će ograničiti dobar dio javnog života u dijelovima države gdje će bolnice biti preopterećene pacijentima oboljelima od covida-19, te ga limitirati na one koji su ili cijepljeni ili su se oporavili od bolesti, proizlazi iz dokumenta u koji je uvid imala agencija Reuters.

Šira upotreba maski za starije od 10 godina, rad od kuće, testiranje prije ulaska u klub i obvezna covid propusnica za restorane i kazališta – neke su od mjera koje je Belgija pooštrila u srijedu.

Dolazak necijepljenih turista u Španjolsku uzrokovao je porast zaraze. Dobar način borbe protiv infekcije ova zemlja ne vidi u strogim restrikcijama, nego u prlici za cijepljenjem koju nudi svojim turistima.

Unatoč smanjenju broja oboljilih, situacija u Rusiji i dalje je neugodna. Zemlja za sada broji samo 40 posto u potpunosti cijepljenih građana, a sporu kapmanju cijepljenja nastoje ubrzati novim ograničenjima. QR kod od sada će biti uvjet za odlazak u kafić, restoran ili trgovački centar, kao potvrda o cijepljenju ili preboljenju virusa.

“Ja sam se cijepio i preporučam to svakome. Da se nisam cijepio, moglo mi je biti puno gore”, rekao je jedan od pacijenata u Središnjoj, Nikolai.

No među građanima vladaju podvojena mišljenja.

“Oni koji su cijepljeni također mogu biti zaraženi i prenositi virus. Koji je onda razlog cijepljenja? Samo se zaštitite maskama i rukavicama. Mislim da će to biti dovoljno. A takve stroge mjere sliče na staljinizam”, smatra Moskovljanka Olga.

Grčka ovaj mjesec bilježi rekordne brojke, a zdravstveni su radnici u ponedjeljak prosvjedom tražili veća plaće i dodatno osoblje za pomoć.

“Nosila u dežurnim bolnicama povećavaju se za desetke. Pacijenti se biraju za jedinice intenzivne njege po prioritetu, prema starosti”, rekao je Michalis Giannakos iz Federacije bolničkih djelatnika.

Prošlog tjedna vlasti su najavile nove mjere – od necijepljenih se zahtijevaju negativni testovi za ulazak u kafiće i restorane, državne službe i banke. Zaposlenici u javnom i privatnom sektoru moraju se testirati dva puta tjedno. Vlada razmišlja o novim ograničenjima, uključujući više obveznih cijepljenja i testiranja.

“Životi pacijenata su u opasnosti, osoblje koje je ostalo radi poput elastične trake razvučene od klinike do klinike, od odjela do odjela”, upozorava Giannakos.

S obzirom na to da europske zemlje bilježe rekordne brojke oboljelih, ostaje pitanje hoće li ove mjere potaknuti ljude na cijepljenje i pomoći zemljama u borbi s porastom infekcije, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike