13.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Tomašević ne isključuje rast režija, a evo što je smislio u...

VIDEO Tomašević ne isključuje rast režija, a evo što je smislio u slučaju drobilice glomaznog otpada; Tri plaće otpremnine za smijenjene nije puno

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za medije utorkom u predvorju zagrebačke Gradske uprave.

Na pitanja o smijenjenim članovima Uprave Holdinga koje je imenovao prije samo tri mjeseca, kaže: “Uprava je donosila kadrovske odluke koje su smatrali najboljima. Sad će te odluke revidirati nova uprava, to je na njima, ne na meni da se miješam u takve odluke. Nisam se nikad miješao i ne mislim. Danas raspisujemo natječaj za novog člana uprave koji je zadužen za financije. Rok će biti kratak, osam dana.”

Dodaje i kako odluke nisu vječne i sve se mogu revidirati i promijeniti te da ne vidi ništa spektakularno u ovom slučaju, prenosi N1.

“Vjerujem da je Holding stabilan. Jučer su obavljeni sastanci sa svim voditeljima podružnica i sindikatima. Što se tiče odluka koju smo tada donijeli, da nam trebaju ljudi koji imaju znanja i poznaju sustav Holdinga, i dalje smatram da su za tu situaciju bile potrebne i dobre”, rekao je gradonačelnik.

Poslovanje Grada i Holdinga

Tomašević kaže kako je napravljena analiza poslovanja Holdinga i Grada Zagreba.

“Radi se na mjerama kako će se povećati prihodi Holdinga i smanjiti rashodi. Obveze su velike, ali cijelo vrijeme se komunicira i s bankama i s Ministarstvom financija da se to stabilizira. Sve će se vidjeti u planu za sljedeću godinu Holdinga i proračunu Grada Zagreba jer to su dvije spojene posude”, kaže. Tomašević je rekao i kako je likvidnost otežana, ali da se dosad nikad nije dogodilo da nisu bile isplaćene plaće.

“Stanje duga se i dalje utvrđuje, analiza još traje, kako bi dobili konsolidirani dug, i to s 30.6. ove godine, da vidimo što je nulta točka koju smo naslijedili”, kaže Tomašević i dodaje kako su htjeli da to bude potpuno transparentno prema bankama, ali i prema javnosti.

“Cijelo vrijeme smo govorili da je financijsko stanje teško i radimo na tome da stvari konsolidiramo”, kaže. Dodaje i kako su imali dobar sastanak oko žičare u ZET-u. “Nadam se da će žičara uskoro početi raditi i donositi prihode. Sada ZET ima samo gubitke oko toga”, kaže.

Gradska imovina

“Ne mogu to isključiti”, kaže gradonačelnik o mogućem rastu cijena komunalija.

Što se tiče moguće prodaje gradske imovine kaže da se njome dosad upravljalo “potpuno neracionalno”.

Kaže i kako su zakupci nekih gradskih prostora zainteresirani da ih kupe po tržišnoj cijeni. “Moramo na svim razinama raditi da konsolidiramo stanje”, zaključuje.

Povećanje plaća u Holdingu

Na pitanje o povećanju plaća pojedinim zaposlenicima Holdinga, o čemu je odlučila sad bivša uprava, Tomašević kaže kako je nekih povećanja bilo, ali da ne točno kome i za koliko.

“Dosad je prošla uprava donosila odluke koje je smatrala dobrim za poslovanje Holdinga. Nova uprava će te odluke revidirati i to je to”, kaže .

“Ne bih se spuštao na tu razinu. Ako bude konkretnih optužbi, na njih ću konkretno odgovarati”, kaže o optužbama da je gradska vlast dvojicu bivših članova Uprave sprečavala u radu.

O otpremninama koje će dobiti (mediji pišu 189.000 bruto za obojicu) kaže: “Otpremnina od tri mjesečne plaće mi se čini sasvim normalnom. Smatram da je to potpuno opravdano u poslovnom svijetu. Ne kažem da to nije puno novca, ali to je manje nego što su otpremnine u privatnom sektoru. To su tri mjesečne plaće.”

Glomazni otpad

“Državna komisija o kontroli javne nabave je donijela odluku kojom je osporila odluku u javnoj nabavi za glomazni otpad. Tu treba mijenjati zakon o javnoj nabavi. Čudno mi je obrazloženje da su Čistoća i gradska uprava znali da Čistoća može obavljati sama taj posao i da zato nije smjela poništiti odluku o javnoj nabavi. Ne mislim da je greška DKoM-a, možda to i jest problem zakona. Odluka je donesena kakva je, mi smo legalisti i poštivat ćemo je i potpisati okvirni sporazum s ove dvije tvrtke. Međutim, taj okvirni sporazum ne moramo konzumirati. One još moraju ići u nadmetanje pa ćemo vidjeti koja će biti cijena. Sve što se tiče naših priprema da taj posao rade gradska poduzeća, taj posao ide dalje”, kaže Tomašević o problemu s odlaganjem glomaznog otpada koji Zagreb ima. Dodao je i da nigdje ne piše moraju li u privatnu drobilicu dati sto ili tisuću tona, određena je samo cijena za koju misli da je previsoka. Za gradsku drobilicu čeka se dozvola za postavljanje, kaže Tomašević.

Obnova Zagreba

Na pitanja o obnovi zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet je rekao kako samo načelno može reći da se često govori o tome tko je usko grlo, Fond ili Ministarstvo.

“Očito je da postoji neki šum između te dvije institucije”, kaže.

“Napravili smo sve što smo mogli da se taj proces ubrza. Ove predložene izmjene, mi imamo osjećaj da će to zaista pokrenuti obnovu. To su sad prave promjene, nisu kozmetičke i zbilja smo optimisti, izuzev ograda oko javne nabave”, rekao je Korlaet.

Bolnica Srebrnjak

“Očekujemo se stanje stabilizira jer bolnica ne obavlja ni osnovne stvari koje bi trebala”, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“To je jedan od najvećih izazova u Gradu Zagrebu”, zaključio je gradonačelnik rekavši kako bi sav teret projekta za koji su povučena europska sredstva mogao pasti na teret grada ako se ne ispune uvjeti iz ugovora na koje se pristalo.

VIDEO Tomašević: Adventske kućice idu na licitaciju, evo kakve će biti početne cijene; Klizališta neće biti

Izvori bliski bivšoj upravi Holdinga: Možemo! su sekta koja provodi svoje dogme i ništa ne razumiju o poslovanju

VIDEO Dolenec: Ideja je da kućni ljubimci koji do sada nisu mikročipirani budu u narednom razdoblju

Najnovije

Još iz rubrike