3.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Tomašević: Adventske kućice idu na licitaciju, evo kakve će biti početne...

VIDEO Tomašević: Adventske kućice idu na licitaciju, evo kakve će biti početne cijene; Klizališta neće biti

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević osvrnuo se na redovitoj konferenciji za medije na Advent za koji je raspisan javni natječaj.

– Najveća novost je da se kućice više neće dodjeljivati direktno organizatorima koji su ih onda davali u podzakup po nekim netransparentnim uvjetima drugim ugostiteljima ili prodavačima suvenira, toga više neće biti. To je u skladu s jednoglasnom odlukom Gradske skupštine i sada kućice idu na natječaj putem licitacije, rekao je, prenosi HRT.

Imamo 5 lokacija gdje će kućice biti, rekao je dodavši da je riječ o Trg bana Jelačića, Europskom trgu, Bogovićevoj i Gajevoj ulici te na Strossmayerovom šetalištu.

– Koncept je usuglašen na sastanku s TZ-om Grada Zagreba, parkom Maksimir, gradskim Zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode, te gradskim uredom za gospodarstvo, dodao je.

Dogovorili su se oko modela, lokacija i koncepta Adventa. Definiran je i broj kućica – bit će ih 93, s ugostiteljskim sadržajima ili prigodnom prodajom.

– Postoje početne cijene za licitaciju (…) jasno su navedene u javnom natječaju i to će biti kriterij, rekao je.

Objasnio je da natječaj traje do 18.10., javno otvaranje ponuda će biti 22.10. na Zagrebačkom velesajmu, a početne cijene ovise o lokaciji i kreću se od 1.000 do 30.000 kn, no vidjet će kakve će cijene biti na licitaciji.

Ove godine se ide na manje kućica, lani ih uopće nije bilo zbog pandemije, a ni ove godine nije jasno kako će razvijati situacija s pandemijom. Bit će ih dvostruko manje u odnosu na 2019.

– S druge strane isto tako smo pazili na prohodnost tih lokacija, naravno da će i Zrinjevac gdje neće biti kućica imati svoj program, isto tako i Tomislavac, jer smo gledali da uključimo i postojeće ugostitelje iz centra grada čije će terase biti posebno ukrašene za advent, rekao je.

Ove godine, dodao je, neće biti klizališta jer su troškovi organizacije visoki, a zbog pandemije se ne zna koliko će ga biti moguće koristiti.

O Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

Gradonačelnik se osvrnuo na Hrvatski prirodoslovni muzej, rekao je da je prošli tjedan bila gradska skupština i radi se o projektu koji je dobio 57 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj za proširenje.

– Troškovnik je napravljen puno prije potresa i procijenjena vrijednost je rađena po tim troškovnicima, pa je došlo do toga da je procjenjena vrijednost bila 45 milijuna kuna, a najjeftinija od dvije ponude je bila 40 milijuna kuna veća od procijenjene vrijednosti, rekao je.

Smatra da poništenje ove odluke o javnoj nabavi i ponavljanje postupka ne bi ništa promijenilo jer je naručenoi vještačenje da se provjeri jesu li se cijene doista promijenile i izgubili bi 57 milijuna kuna, prenosi HRT.

Najnovije

Još iz rubrike