16.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Tajni dokumenti otkrili bogatstvo Mile Đukanovića, a Vučićeva desna ruka mora objasniti...

Tajni dokumenti otkrili bogatstvo Mile Đukanovića, a Vučićeva desna ruka mora objasniti 24 stana

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odstupio bi s te funkcije da mu je stalo do ugleda države, poručio je potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović.

Milo Đukanović i njegov sin Blažo našli su se na popisu političara koji su imovinu skrivali po off shore računima, a koju je razotkrio projekt Pandora Papers.

Milo i Blažo Đukanović su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplicirane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Britanskih Djevičanskih Otoka, Paname i Gibraltara, objavila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

MANS je sudjelovao u globalnoj istrazi koju je vodio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) s partnerima iz 117 zemalja. Do sada najveća baza podataka sadrži skoro 12 milijuna dokumenata iz 14 offshore agencija. Jedna od njih je ALCOGAL, vodeća odvjetnička kancelarija u Panami s predstavništvima na svim poznatijim offshore destinacijama, uključujući Britanske Djevičanske Otoke, preko kojih su vođeni poslovi porodice Đukanović.

U ugovoru o trustu, koji ostaje skriven od javnosti i ne dostavlja se ni jednoj instituciji, precizira se tko ima stvarnu korist od korištenja ili prodaje imovine. ICIJ je dobio sve ugovore.

Iz kojih se vidi da je stariji Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust. U njima se navodi minimalni osnivački ulog i precizira da u bilo kom trenutku u trustove mogu osnivač, ali i druga lica, unijeti imovinu. Trustovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlaštena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove.

Identitet Predsjednika Crne Gore potvrđen je njegovom diplomatskom putovnicom i računom za vodu s njegove podgoričke adrese, koji je poslužio kao dokaz prebivališta. Njegov sin je dostavio crnogorsku osobnu kartu i račun za iznajmljivanje stana u Londonu.

U dokumentima stoji da su Đukanovići uspostavili trustove zbog planiranja nasljedstva i radi zaštite imovine, dok su kao izvori sredstava navedeni prihodi od njihovih karijera i profit od investiranja. Riječ je o neopozivim (irrevocable) trustovima, koji stvarnim vlasnicima omogućavaju da skrivena imovina bude zaštićena, čak i kada je predmet sudskih postupaka ili potraživanja vjerovnika.

Prvi službeni vlasnik firme koja je upravljala trustovima sina i oca Đukanovića bila je kompanija Puffin Agencies Limited s Gibraltara. Vlasništvo je, zatim, preuzeo Clambake Limited, koji je istovremeno obavljao i funkciju direktora sa Cellar Limited. Te dvije firme su registrirane na Britanskim Djevičanskim Otocima, a kao svoju poslovnu adresu navode poštanski pretinac u Rue du Seyon broj 2 u Neuchâtelu, Švicarska, gdje se nalazi ured LJ Management (Suisse).

Svim tim kompanijama upravljala je Barbara Haldi, direktorica LJ Management (Suisse).

Blažo Đukanović 15. siječnja 2014. godine formira još jednu skrivenu kompaniju na Britanskim Djevičanskim Otocima, Resilton Investments Ltd. Resilton je jedan od osnivača crnogorske firme Proenergy Montenegro koja je registrirana 10. travnja 2014. godine i nikada nije predavala financijske izvještaje. Drugi osnivač je Keyman Land Holdings Inc, a treći Marko Ćosić, član odbora direktora Hrvatske elektroprivrede. Koji je na tom položaju bio od 2012 . do 2017, prije ulaska u upravu HEP-a.

Milo Đukanović priznao je novinarima vlasništvo u trustovima.

“2012. godine, u vrijeme kada nisam bio na javnoj funkciji u državi i nisam obavljao ni jednu državnu dužnost (u 2010. moj mandat na poziciji premijera je istekao), radio sam na organizaciji poslovne infrastrukture gledajući da započnem poslovne aktivnosti sa svojim sinom. U to vrijeme sam uspostavio Victoria Trust za koji me pitate“, rekao je Đukanović, a prenosi MANS, ali i Washington Post.

Tvrdi da je krajem te godine, nakon imenovanja na funkciju premijera, vlasništvo nad svojim trustom prenio na sina Blaža.

“Krajem 2012. godine vratio sam se na poziciju premijera, što nisam planirao. Nakon toga, prebacio sam kompletno vlasništvo nad Victoria Trustom na mog sina Blaža Đukanovića“, rekao je Predsjednik Crne Gore navodeći da ostale informacije o poslovima i sudbini tog trusta možemo dobiti od njegovog sina.

Đukanović je u izjavi zanemario važnu činjenicu. U to doba nije bio na javnoj funkciji u vladi, ali je bio predsjednikom Demokratske Partije Socijalista, DPS, koja je vodila vladu i državu. Vlada se za sve važne odluke konzultirala s Đukanovićem koji 30 godina vlada Crnom Gorom.

Njegova sestra Ana Kolarević je 2016. godine otkrivena kao jedan od aktera Panama Papers, skandala koji je također razotkrivao off shore račune.

Pandora Papers otkrivaju i mutne poslove još jednog političara sa Zapadnog Balkana. Siniša Mali, bivši gradonačelnik Beograda, sadašnji ministar financija, kako prenosi KRIK, organizacija koja je također sudjelovala u globalnoj operaciji, utvrđen je kao vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju, u ljetovalištu Sveti Nikola. Mali je kao vlasnik dvije off shore kompanije s Britanskih Djevičanskih Otoka kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime. KRIK je to bio objavio još 2015. godine. “Ako utvrdite da sam vlasnik bilo kojeg od ovih stanova, svi su vaši. Dobit ćete ključ istog trenutka”, rekao je tada Siniša Mali. Tada nisu imali dokaze kao sada. Pitanje je samo hoće li dobiti ključeve.

Vrijednost apartmana prelazi pet milijuna eura što otvara pitanje izvora financiranja. Mali vlasništvo nije prijavio Agenciji za sprječavanje korupcije.

Apartmane je kupio od tvrtke Srđana Dabića, bivšeg košarkaša i direktora srpskog ogranka ruske naftne kompanije “Lukoil“.

Početkom 2000-ih, kada je radio u Agenciji za privatizaciju, Siniša Mali je nadgledao privatizaciju najvećih državnih poduzeća i bio je nadležan za prodaju srpskog lanca benzinskih crpki “Beopetrol“ upravo “Lukoilu”. Crpke su 2003. godine prodane “Lukoilu” za 117 milijuna eura.

Siniša Mali jedan je od pouzdanih suradnika Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije. “Imam apsolutno povjerenje u ministra Sinišu Malog“, rekao je Vučić ranije ove godine. “Podsjetit ću na sve laži o njemu, o 24 stana u Bugarskoj, političari koji su tu kampanju vodili su lagali, mediji su lagali”, pričao je tada Vučić.

Još se nije oglasio, prenosi Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike