-1.1 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Odgojitelji: Vlasti su sasvim preskočile specifičnosti epidemiološke zaštite djece u vrtićima. To...

Odgojitelji: Vlasti su sasvim preskočile specifičnosti epidemiološke zaštite djece u vrtićima. To je neizvedivo

Udruga Sidro – odgajatelji u zaštiti prava djetetea u dječjem vrtiću na svom Facebook profilu objavila je otvoreno pismo povodom novih mjera koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo za vrtiće, odnosno ustanove ranog i predškolskog odgoja, i osnovne škole. Kako ne bi bilo zabune, u “isti koš” su stavili kruške i jabuke, odnosno djecu od dvije, tri, četiri godine i djecu osnovne škole koji imaju od šest pa na dalje godina, piše RTL.

Svi koji imaju djecu, znaju da postoji ogromna razlika između djeteta koje ima jednu do dvije i onoga koji ima sedam godina. Da ne spominjemo kako djeca vrtićke dobi, pogotovo ona koja se još istražuju svijet oko sebe, nisu svjesna da se ruke moraju prati redovito, da se prsti ne smiju gurati u nos, oči ili usta… dok djetetu od šest godina već neke stvari roditelj, odgajatelj ili učitelj može objasniti.

Naglasili su kako u sastavljanju Uputa nije sudjelovala njihova struka, barem koliko je njima poznato.

Njihova objava prenosi se u cijelosti:

“OTVORENO PISMO – JOŠ JEDNOM ZABORAVLJENIH ODGOJITELJA
– javnosti, medijima i nadležnim ustanovama –

Jučer, četvrtak 26. kolovoza 2021. godine, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nove Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu, od kojih veći dio ne smatramo provedivim na način iza kojega bismo mogli profesionalno stajati a niti smo u mogućnosti preuzeti odgovornost za sigurnost djece tj. njihovo zdravlje u mjeri koju smatramo dostatnom.

Najkraće rečeno, još smo jednom stavljeni u situaciju u kojoj se od nas traži da organiziramo odgojno-obrazovni rad u vrtiću na način koji u mnogo čemu kolidira s našim poznavanjem struke, našom profesionalnom odgovornošću našim realnim kapacitetima.

Uvjereni smo da bi se određeni dio ovog problema izbjegao da je u sastavljanju Upute sudjelovala naša struka, a koliko nam je poznato, to nije bio slučaj. Isto tako, od nas se traži za zadovoljimo higijenske standarde za koje nemamo prostorno-materijalne, kadrovske, a niti sanitarne uvjete.

I napokon, od nas se traži da preuzmemo odgovornost za zdravlje i sigurnost djece uz Upute koje su nejasne i kontradiktorne tj. da sami donosimo odluke o područjima o kojima ne znamo dovoljno jer izlaze iz okvira naše stručne osposobljenosti.

Slijedom svega navedenog, izražavamo oštro negodovanje zbog ovakvog odnosa prema ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju i djeci rane i predškolske dobi, te zahtijevamo hitno donošenje epidemioloških uputa za rad predškolskih ustanova koje će uvažiti sve specifičnosti ove prve stepenice odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj”, napisali su iz udruge.

Najnovije

Još iz rubrike