25.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Što je sve Slovencima potrebno da se vrate kući nakon odmora u...

Što je sve Slovencima potrebno da se vrate kući nakon odmora u Hrvatskoj?

Hrvatska je, prema slovenskim epidemiološkim kriterijima, na zelenoj i narančastoj listi, ovisno o regiji. Zelena je administrativna jedinica Panonska Hrvatska, dok su narančaste administrativne jedinice Jadranska Hrvatska, grad Zagreb i Sjeverna Hrvatska, piše N1 Slovenija.

Za ulazak u Sloveniju iz zelene regije, piše N1 Slovenija, na granici morate pokazati dokaz da ste zadnjih pet dana putovanja zaista proveli u zelenoj regiji. Ako ste u zelenoj regiji proveli manje od pet dana, morate pokazati dokaze o boravku za cijelo razdoblje koje su građani Slovenije proveli izvan zemlje. Ukoliko netko nema takav dokaz, za njega su na snazi pravila koja su na snazi za putnike koji dolaze iz regija na tamnocrvenoj listi.

Kada su novinari N1 Slovenije provjeravali koji se dokazi o boravku u zelenoj regiji prihvaćaju na granici, preusmjereni su iz Ministarstva unutarnjih poslova Slovenije na Centar za informacije o koronavirusu. U centru su im objasnili da je kao dokaz dovoljan račun iz hotela, kampa, dućana u kojem su kupovali, račun za plaćenu pristojbu ili cestarina, prijava boravka…

Dodali su i da je potrebno te dokaze pokazati na graničnim prijelazima, a potrebno je dokazati boravak u zelenoj regiji samo za zadnjih pet dana, ne za cijelo razdoblje.

Precizan odgovor na pitanje je li dovoljan račun za samo jedan dan ili je nužno osigurati više dokaza na N1 Slovenija nisu dobili. Rekli su im i da od službenika na graničnom prijelazu ovisi i koliko će biti strog kada bude utvrđivao koliko vremena su građani proveli u zelenoj regiji.

Za povratak u Sloveniju iz narančastih regija je potreban negativni PCR test, koji nije stariji od 72 sata, ili potvrda o cijepljenju ili potvrda o preboljenju covida.

Prihvaća se također i negativni brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati. Ukoliko putnik ne pokaže nijedan od tih dokaza, bit će mu određena izolacija u trajanju od deset dana, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike