24.8 C
Zagreb
Naslovnica Tech Znanstvenici su pronašli lijek koji značajno umanjuje povratak nasljednog oblika raka dojke

Znanstvenici su pronašli lijek koji značajno umanjuje povratak nasljednog oblika raka dojke

Žene koje nasljedno mogu dobiti rak dojke, koji pokreću geni BRCA1 ili BRCA2, imaju veće šanse za izliječenje nakon uspješnih ispitivanja lijeka koji smanjuje vjerojatnost da će se rak vratiti nakon liječenja.

Veliko ispitivanje, koje su proveli znanstvenici, kako bi utvrdili može li olaparib spriječiti povratak raka zaustavljeno je nakon dvije i pol godine umjesto planiranih 10 godina jer su koristi od lijeka postale jasne.

Rezultati su pokazali da lijek smanjuje relativni rizik od invazivnog recidiva, drugog karcinoma ili smrti za više od 40 posto.

Čak 85,9 posto žena koje su dobivale olaparib u obliku tableta godinu dana nakon završetka liječenja ostale su žive bez povratka raka tri godine, u usporedbi sa 77,1 posto žena koje su bile na placebu. Razlika je bila slična kada je riječ o metastatskoj bolesti, a to su karcinomi koji se javljaju na drugim mjestima u tijelu, 87,5 posto na olaparibu i 80,4 posto na placebu.

Od 921 pacijentica na olaparibu, 106 je ponovno dobilo invazivni karcinoma ili je umrlo u periodu od tri godine, u usporedbi sa 178 pacijentica koje su uzimale placebo.

“Ovo je zaista veliki rezultat”, rekao je prof. Andrew Tutt s Instituta za istraživanje tumora u Londonu, koji je vodio međunarodno ispitivanje. Na svakih 100 liječenih žena, “dodatnih devet žena ostanu žive i zdrave, bez dokaza o ponovnom vraćanju raka dojke ili razvoju bilo kojeg drugog raka”, rekao je profesor.

Prije ovog ispitivanja nije bilo ničega što bi moglo pomoći ženama s naslijeđenim genima za rak dojke, koje su često mlade i pate od najtežih oblika karcinoma, te često strahuju da će im se rak vratiti.

“Svake godine tisućama žena u Velikoj Britaniji dijagnosticira se nasljedni rak dojke uzrokovan izmijenjenim genom BRCA”,

“Pronalaženje učinkovitih novih načina za sprečavanje ponovnog oboljenja je od vitalne važnosti”, rekao je dr. Simon Vincent, direktor istraživanja u dobrotvornoj organizaciji Breast Cancer Now.

“Izuzetno je uzbudljivo da bi ova revolucionarna studija mogla otvoriti put ciljanom liječenju žena s visoko rizičnim HER2 negativnim primarnim karcinomom dojke s promijenjenim BRCA genima, sprječavajući ponovno vraćanje te potencijalno spriječiti i smrt. Olaparib se sada mora odmah predati na licenciranje, a zatim procijeniti za uporabu, kako bi žene s ovom vrstom karcinoma dojke počele imati koristi od ovog novog otkrića što je prije moguće”, kaže doktor Vincent.

Olaparib djeluje tako što zaustavlja stanice raka da mogu popraviti svoju DNK inhibirajući molekulu zvanu PARP, uzrokujući odumiranje stanica karcinoma. Naročito dobro djeluje na pacijente s neispravnim verzijama gena BRCA1 ili BRCA2. U ispitivanju je zabilježeno da nema značajnih nuspojava.

Lijek je već licenciran za uporabu u liječenju genetskih oblika karcinoma dojke, jajnika, prostate i gušterače, no radi se o skupom i teško dostupnom lijeku. Znanstvenici se nadaju da će njihova studija pomoći u ubrzanju licenciranje i odobravanje od strane NHS-a, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike