17.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Otvorio pitanje za 250.000 kn, ali nije znao koga je Stravinski zvao...

Otvorio pitanje za 250.000 kn, ali nije znao koga je Stravinski zvao najsavršenijim urarom…

Ovotjednu emisiju HRT-ovog kviza ‘Tko želi biti milijunaš?’ je 11. pitanjem za 64 tisuće kuna, otvorio je Tomo Šoletić iz Dubrovnika.

Od dva džokera na raspolaganju na tom je pitanju zatražio pomoć znalaca te je odabrao Brunu Roberta koji je rekao da je žako drugo ime afričke sive papige, smatrane najinteligentnijom papigom. Među ponuđenim odgovorima bili su i lori, kaka te penant.

Tomo je poslušao Brunu, a zatim otvorio sljedeće pitanje. Tražilo se ime broda otisnuta 1872. na višegodišnje istraživačko putovanje koje je postavilo temelje suvremenoj oceanografiji. Je li riječ o Columbiji, Discoveryju, Challengeru ili Atlantisu, upitao je džokera “zovi”.

– Možda Challenger, nisam siguran, ustvrdio je džoker.

Tomo je ipak isključio Challenger te je kao konačan odgovor ponudio ime broda Discovery. Ipak, džoker “zovi” bio je u pravu pa je natjecatelj kviz napustio sa 32 tisuće kuna.

Poslušavši ga, otvorio je sljedeće pitanje. Tražilo se ime broda otisnuta 1872. na višegodišnje istraživačko putovanje koje je postavilo temelje suvremenoj oceanografiji. Je li riječ o Columbiji, Discoveryju, Challengeru ili Atlantisu, upitao je džokera “zovi”.

– Možda Challenger, nisam siguran, ustvrdio je džoker.

Unatoč sugestiji, Tomo je ipak isključio Challenger te je kao konačan odgovor ponudio ime broda Discovery. Ipak, džoker “zovi” bio je u pravu pa je natjecatelj kviz napustio sa 32.000 kuna.

Nakon Tome, pobijedivši u igri “Najbrži prst”, u vrući je stolac sjeo Lovro Jurišić, pasionirani kvizaš iz Zadra.

Lovro je zapeo na pitanju za 2000 kuna. Nije znao koje su Domagojeve vojnike prikazali kipari Ivan Meštrović i Stjepan Skoko. Ponuđeni odgovori obuhvaćali su mačevaoce, kopljanike, konjanike te strijelce. Riječ je o strijelcima, naglasio je znalac Ivan pomogavši mu osvojiti spomenuti iznos.

Natjecatelj je potom džoker “pola-pola” iskoristio na filmskom pitanju za 8000 kuna. U suženu izboru ponuđenih odgovora na pitanje koga Kirk Douglas nije glumio tijekom svoje duge karijere ostale su uloge američkog kockara i talijanskog revolucionara (a ispale tračkog roba te nizozemskog slikara). Lovro je naposljetku točno odgovorio kako zvijezda Hollywooda nije utjelovila talijanskoga revolucionara.

U blizini kojega je grada dolina Neandertal, poznata po nalazištu fosilnih ostataka pračovjeka, glasilo je pitanje za 125 tisuća kuna. Na njemu mu je sreću donio džoker “zovi” naglasivši kako je riječ o blizini grada Düsseldorfa (a ne Freiburga, Leipziga ili Hannovera).

Lovro je zatim otvorio i pitanje za četvrt milijuna kuna, no na njemu je odustao. Nije znao kojega je iznimno temeljitog kolegu Igor Stravinski nazvao ‘najsavršenijim među švicarskim urarima’. Erika Satiea, Claudea Debussyja, Gabriela Fauréa ili Mauricea Ravela? Naposljetku je izjavio da bi to mogao biti Gabriel Fauré, ali Stravinski je spomenutu izjavu upotrijebio opisavši Ravela.

Splićanin Ivan Korić bio je posljednji natjecatelj. Gledatelji će ga moći vidjeti i idućeg četvrtka u zadnjem ovosezonskom “Milijunašu”. Student druge godine Ekonomskog fakulteta zasad je osvojio 16 tisuća kuna. Na pitanju za taj iznos iskoristio je pomoć znalaca upitavši ih u kojem srednjovjekovnom djelu možemo pronaći najraniji poznati spomen porculana u Europi. Točan odgovor, djelo naziva Milijun, rekao mu je Ivan Jurić. Stoga Ivan idućega tjedna kviz otvara pitanjem za prelazak drugoga praga, uz dva džokera na raspolaganju, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike