3.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Međunacionalni sukobi: Policija čuva mural u Borovu i vukovarske srednjoškolce

Međunacionalni sukobi: Policija čuva mural u Borovu i vukovarske srednjoškolce

U posljednjih nekoliko mjeseci u Vukovaru i okolnim mjestima zabilježeno je više incidenata i fizičkih sukoba na nacionalnoj osnovi.

Provokacije

Nekoliko je tučnjava bilo u blizini Tehničke škole Nikole Tesle u gradskoj četvrti Borovo naselje, a u fokus hrvatske javnosti početkom prošloga mjeseca dospio je slučaj kada je skupina navijača u Borovu izvikivala neprimjerene poruke usmjerene prema pripadnicima srpske nacionalne manjine, koji u tom mjestu čine većinu stanovništva. Tada se povela i rasprava je li policija adekvatno reagirala, a svatko je iz svoga kuta ocjenjivao jesu li izgrednici, koje je policija identificirala, svjesno došli provocirati ili je to bila neka vrsta reakcije na druge, ne baš ugodne, događaje koje su prouzročili pripadnici srpske zajednice.

Podsjećamo kako su dan prije pripadnici jedne navijačke skupine u blizini spomenika dvanaestorici hrvatskih redarstvenika ubijenih u Borovu (selu) 1991. naslikali mural u njihovu čast, što je naišlo na negativne komentare mještana, a i načelnik te općine ocijenio je kako je mural “provokacija koja ima za cilj unošenje nemira”, piše Glas Slavonije.

U svakom slučaju, s obzirom na to da je situacija postala prilično naelektrizirana, u Borovu i Vukovaru posljednjih se tjedana na ulicama i u blizini nekih škola i institucija može vidjeti povećan broj pripadnika policije. Obilaskom više lokacija lako je utvrditi da policije ima više nego što je uobičajeno, a građani već danima komentiraju kako pripadnici policije non-stop, dakle 24 sata na dan, čuvaju mural u Borovu, ali i nadziru Tehničku školu u Borovu naselju. Dragoslav Živković, glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske, rekao je Glasu Slavonije kako policija zasigurno ni jedan objekt ne čuva neprekidno, ali provodi niz aktivnosti s ciljem zaštite sigurnosti.

Brze reakcije

– Ne čuvamo neprekidno, to sigurno nije tako, ali opserviramo mnoge lokacije, pa i škole i neke druge institucije te područja, i to na više načina. Angažirali smo službu u Vukovaru, dakle našu redovitu policiju, temeljnu, prometnu i graničnu te pripadnike interventne policije. Naša je zamisao zadržati sigurnost u gradu i okolnim mjestima, popratiti stanje i učiniti sve kako bi svaki čovjek bio siguran – naveo je Živković, dodavši kako su u prethodnom razdoblju svaki put kada je došlo do incidenata i konfliktnih situacija reagirali vrlo brzo, pronašli sve počinitelje i u tome su uspješni. Na upit Glasa Slavonije čuvaju li policijski službenici mural u Borovu neprekidno, jer su takvu informaciju dobili u razgovoru s mještanima, odgovorio je kako se zasigurno ne radi o neprekidnom nadzoru ni na toj lokaciji.

– Točno je da opserviramo, ali ne 24 sata na dan. Podsjećam kako se incident s navijačima u Borovu dogodio u vrijeme obilježavanja pogibije 12 hrvatskih redarstvenika i tada nismo pratili navijače, nego memorijal, jer se očekivao dolazak većeg broja državnih dužnosnika i jasno je kako smo to trebali pratiti. Nismo očekivali bilo kakvo nedopušteno ponašanje ili konfliktne situacije, ali smo u to vrijeme imali ljude na terenu, nadzirali što se događa s ciljem održavanja javnog reda i mira, a u skladu s razvojem situacije pričekali smo dolazak dodatnog broja policajaca kako bismo mogli adekvatno reagirati i pohvatati počinitelje – naglasio je Živković, ponovivši kako su i sada na terenu redovite snage policije iz vukovarske postaje, kao i dio iz susjedne, piše Glas Slavonije.

Najnovije

Još iz rubrike