23.9 C
Zagreb
Naslovnica Tech Slavonci će se prvi u Europi i među prvima u svijetu letećih...

Slavonci će se prvi u Europi i među prvima u svijetu letećih napasti rješavati ovom revolucionarnom metodom

Osječko-baranjska županija prvo je područje u Europi i svijetu nakon Brazila u koje će sljedeće godine biti postavljeni svjetleći infopanoi, koji su zapravo klopke za komarce, a koji tijekom 12 sati u sebe mogu privući i 30.000 odraslih jedinki komaraca s radijusa od 2,5 kilometara.

U tom projektu uz županijski Zavod sudjeluju i Zavod za javno zdravstvo iz Sombora, Fond europskih poslova Vojvodine, Institut za javno zdravlje Vojvodine i ZZJZ Požeško-slavonske županije, piše Glas Slavonije. Projekt je počeo u ožujku ove godine, i trajat će do ožujka 2023., a njime je osigurano nešto malo manje od milijun eura. Općeniti je cilj tog projekta omogućavanje brzog otkrivanja bolesti koje komarci prenose, i to poboljšanjem prekograničnoga nadzora i kontrole komaraca, ali i suzbijanjem komaraca ekološki prihvatljivim metodama, bez uporabe pesticida, kao i daljnja edukacija o mjerama kontrole komaraca.

”Svjetleći panoi za suzbijanje komaraca bit će postavljeni na deset lokacija na području županije. Ti su panoi konstruirani tako da privlače komarce oponašajući ljudski dah i miris. Komarci koji su privučeni u takav pano zapravo ulaze u klopku iz koje ne mogu izići te ugibaju od dehidracije. Ti su se panoi pojavili prvi put prilikom pojave virusa zika u Brazilu, a smatra se da mogu privući do 30.000 komaraca u 12-satnom razdoblju, i to iz radijusa od 2,5 kilometara.

Inače, to je patent Svjetske zdravstvene organizacije, a nama nije poznato da su bilo gdje korišteni izvan Brazila, pa će osječko i vojvođansko područje biti prvo. Ono što ćemo mi ove sezone raditi je da ih ispitamo i vidimo imaju li uistinu takav efekt, a svih deset panoa onda bismo postavili sljedeće sezone, i to na urbanim područjima, točnije u četiri grada na području županije, i to tamo gdje smatramo da ima najvećeg protoka stanovništva, znači u njihovim središtima”, objasnila je članica projektnog tima MOS-Cross 2 Magdalena Sikora, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike