0.3 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Ministar Tomislav Ćorić pojasnio tko će biti izuzet od zabrane rada nedjeljom

Ministar Tomislav Ćorić pojasnio tko će biti izuzet od zabrane rada nedjeljom

Vladina najava zabrane rada nedjeljom ponovno je digla na noge trgovce koji posebno upozoravaju da usred koronom uzrokovane gospodarske krize nema nikakvog smisla ograničavati radno vrijeme trgovina.

O tome što Vlada zapravo želi postići zabranom rada nedjeljom u RTL-u Danas odgovara ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

“Vlada želi ispuniti svoje programsko obećanje, a to je da nedjelja bude dan rezerviran za prijatelje i obitelj i to za sve naše građanke i građane. Većina građana po anketama koje smo radili podupire neradnu nedejlju u trgovinama jer je to veliki sektor koji je najizloženiji radu nedjeljom”, kazao je Ćorić.

Držimo da takvim zajkonskim rješenjem možemo onima koji su najugroženiji omogućiti da imaju nedjelju za obitelj.

Veliki poslodavci kažu da bi 10 posto zaposlenih moglo ostati bez posla. Što će vlada učiniti za te ljude ako dođe do toga?

Proteklih smo godina svjedoci da Hrvatska ima nedostatak radnika. U cijelom nizu sektora imamo problem s radnom snagom i mislimo da neradna nedjelja ne bi dovela do otpuštanja. Svi koji tako olako stavljaju u koš s drugim danimai misle da je profit najvažniji trebali bi možda osam sati provesti na blagajni pa onda komentirati kako to izgleda.

Bi li se zabrana odnosila na sve trgovce ili bi bilo iznimki poput benzinskih crpki?

Što je više iznimki, to je zakon ranjiviji pred Ustavnim sudom i upravo zbog toga će iznimke biti minimalne, to će biti samo trgovine u onim objektima koji su infrastrukturno važni, poput zračnih luka, kolodvora, benzinskih crpki i bolnica, ali neće ih biti previše.

Znači li 16 nedjelja to da Vlada računa na sezonu od tri mjeseca i potrošački prosinac?

16 nedjelja pretpostavlja mogućnost da vrh turističke sezone plus nekoliko tjedan aoko blagdana budu pokriveni i da trgovački lanci, koji se najviše opiru, mogu namiriti najveći dio potrošnje koja se tada odvija.

U ostalim nedjeljama će se prometi prirodno preliti na dane oko vikenda, kada i jesu najveći prometi, prema fiskalizaciji.

Planira li vlada prodati državne udjele u Podravci?

To ne da nije točno nego u narednom razdoblju očekujemo od Podravke da se širi i preuzima druge firme na tržištu i poveća obujam svog poslovanja. Podravka će ostati u vlasništvu države koliko je i sada.

Najnovije

Još iz rubrike