20.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kad bi trebali prestati piti kavu tijekom dana da se naspavate?

Kad bi trebali prestati piti kavu tijekom dana da se naspavate?

Rob van Dam, istraživač koji se bavi epidemiologijom i nutricionizmom u Nacionalnom Sveučilištu Singapur, objasnio je kada je u danu mudro konzumirati kofein, što je previše i zašto djeluje drugačije na svakoga od nas.

– Pitanje kada bi trebali prestati piti kavu kako bi se navečer dobro naspavali je dosta teško. To je zato jer mnogi različito reagiraju na kofein. Ako doživljavate tremore, odjednom se osjećate nervozno i bilo vam se ubrzalo, to bi moglo značiti da ste pretjerali i da će vam san biti poremećen. Kako bi znali kada je vama posljednje vrijeme u danu kada bi smjeli unositi kofein u organizam, najbolje je eksperimentirati pa ćete saznati što je posljednja granica baš za vas – rekao je.

Kaže da naš način života dosta utječe na to kako će kofein djelovati na nas.

– Primjerice, pušači metaboliziraju kofein u jetri duplo brže nego nepušači. To znači da, ako pušite, vjerojatno ćete moći i kasnije piti kavu, a da vam to ne ometa san navečer. Drugi faktor je ako kao žena koristite oralnu kontracepciju, tada vam treba duplo duže za metaboliziranje kofeina, tako da onda posljednju kavu trebate popiti što ranije u danu. Osim toga, ulogu igra i genetika – objasnio je.

Kaže da je preporučena količina kofeina u danu oko 400 miligrama ili manje te oko 200 miligrama odjednom.

– Kofein vas podigne i čini vas budnijima pa može biti koristan za ljude koji obavljaju rutinske zadatke. Primjerice, ako morate dugo voziti po noći, ili ako dugo zurite u ekran na kojem se ništa uzbudljivo ne događa. No to nije potrebno svima, mnogi mogu bez problema izgurati dan bez kave – rekao je.

Dotaknuo se i toga koliko je kofein siguran za konzumaciju, piše CNN.

– U posljednje vrijeme ljudi su zabrinuti zbog toga kako kofein utječe na rak i kardiovaskularne bolesti, ali istraživanja ohrabruju kako ne postoji značajan rizik zbog konzumacije kofeina. Znači, ako kofein konzumirate umjereno i nemate neke alarmantne nuspojave, nemate se zbog čega brinuti – zaključio je, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike