12.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Borut Pahor o non-paperu za BiH: Mijenjanje granica mirnim putem nije moguće....

Borut Pahor o non-paperu za BiH: Mijenjanje granica mirnim putem nije moguće. Nisam znao za taj dokument

Predsjednik Borut Pahor sazvao je konferenciju za medije vezano za non-papar koji je navodno djelo Janeza Janše. Kazao je kako mijenjanje granica mirnim putem nije moguće. Podsjećamo, navodno je premijer Janez Janša poslao u Bruxelles svoj prijedlog prekrajanja granica BIH, što je izazvalo brojne reakcije iz regije.

– Očuvanju teritorijalne cjelovitosti država istočne Europe posvećujem svoju veliku pozornost kao predsjednik Republike. Zato sam i dao prijedlog za inicijativu koja je prerasla u Berlinsku konferenciju. U pripremama za ovogodišnju konferenciju nedavno sam posjetio Sarajevo i susreo se sa svom trojicom članova predsjedništva. Jedan sam od rijetkih predsjednika koji naglašava važnost pomirenja za njihovu budućnost – ustvrdio je Borut Pahor, pišu 24ur.

Pahor je ustvrdio da mu nije bio poznat non-paper kad je nedavno bio u BiH. Kazao je da prema njegovu mišljenju važno pitanje proširenja Europske unije.

– Proširenje postaje pitanje vremena, a ne samo političke volje. Spori tempo proširenja hladi povjerenje u europsku perspektivu u tim zemljama, a posljedice bi mogle biti jačanje nacionalizma i povećanje utjecaja trećih zemalja – napomenuo je.

Osvrnuo se i na ulogu Slovenije u regiji.

– Neki dugo vremena nisu bili mišljenja da bi se visoki predstavnici Slovenije trebali miješati u pitanja regije. Razumio sam to u ’90-ima – kazao je i nadodao kako danas to ne razumije i da on želi da jednog dana sve zemlje koje su bile zajedno u Jugoslaviji postanu članice Unije, prenosi Večernji.

Da, diplomatski dokument o komadanju BiH postoji i kruži po zemljama EU, evo što u njemu piše

Najnovije

Još iz rubrike