5.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Da, diplomatski dokument o komadanju BiH postoji i kruži po zemljama EU,...

Da, diplomatski dokument o komadanju BiH postoji i kruži po zemljama EU, evo što u njemu piše

Necenzurirano.si objavilo je neslužbeni diplomatski dokument (non paper) koji govori o komadanju Bosne i Hercegovine, pristupanju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s ​​Albanijom.

Od ponedjeljka se u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekulira o tome je li premijer Janez Janša doista poslao neslužbeni diplomatski dokument (“non-paper”) u Bruxelles, koji govori o novom crtanju granica na području nekadašnje Jugoslavija. Nitko nije službeno potvrdio da je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel dobio dokument takvog sadržaja iz Slovenije. No, neslužbeni diplomatski dokument koji predviđa raspad Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova s ​​Albanijom zapravo postoji, piše necenzurirano.si.

Prema informacijama tog portala, dokument pod naslovom “Zapadni Balkan – put naprijed” primljen je u Michelovom kabinetu u veljači. Tko ga je napisao, ne može se službeno doznati. Prema izvorima necenzurirano.si, zasigurno nije stvoren u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova. Prema nekim informacijama, dio njegovog sadržaja napisan je u Budimpešti. Ipak, u briselskim diplomatskim krugovima o njemu se govori kao o “slovenskom” dokumentu, jer je navodno Janšin kabinet sudjelovao u slanju na razne adrese. Budući da se radi o neslužbenom diplomatskom dokumentu namijenjenom priopćavanju različitih stavova i inicijativa bez službenog karaktera, on nema ni glavu ni potpis. Došao je k Michelu mimo službene diplomatske pošte, pa se njegovo postojanje može u bilo kojem trenutku javno poreći.

Stoga to nije službeni stav Slovenije, već samo jedan od neformalnih prijedloga za moguće rješenje pitanja koja se tiču ​​zemalja bivše Jugoslavije. Ali njegov je sadržaj u potpunoj suprotnosti sa svim važećim dokumentima na kojima se temelji vanjska politika Slovenije. Štoviše, dokument je prilagođen srpskim i hrvatskim nacionalističkim krugovima, koji već tri desetljeća rade na komadanju Bosne i Hercegovine, piše necenzurirano.si.

Crno na bijelom: kako raskomadati BiH

Dokument tako u uvodu spominje “neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata” koja su se pojavila nakon raspada Jugoslavije. Autori dokumenta ističu da čak i nakon uspostave mira nakon završetka ratova, obećanih europskih perspektiva i napretka Sjeverne Makedonije i Crne Gore u ovom smjeru u regiji, “ključna pitanja ostaju neriješena”. To su:

– da je Daytonski sporazum 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, koji je odnio više od 100 000 života, praktički priznao ono što je postignuto tijekom rata, ali načelno nije.

– da je trenutno teško zamisliti europske perspektive Srbije i Kosova.

– da se članstvo BiH u EU može u potpunosti isključiti.

– da je u međuvremenu prazan prostor iskoristila Turska, koja je povećala svoj utjecaj u BiH i sjevernoj Makedoniji.

– da osim Turske, nekolicine lokalnih političara i njihovih pristaša koji osobno imaju koristi od kaosa i nefunkcionalnih institucija, nitko nije zadovoljan situacijom u BiH.

Ovdje dolazimo do ključnog dijela dokumenta – predloženih “rješenja” za gore opisane probleme. Autori dokumenta naglasili su da Srbija, Hrvatska i Albanija trenutno imaju stabilne vlade i da su njihovi izabrani političari sposobni donositi strateške odluke. Pa, što oni predlažu?

1) Ujedinjenje Kosova i Albanije. “Na Kosovu se 95 posto stanovništva želi ujediniti s autohtonom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica između Albanije (članice NATO-a) i Kosova praktički ne postoji. Dao bi se srpskom dijelu Kosova poseban status – po uzoru na Južni Tirol “, navodi se u dokumentu. To je autonomna pokrajina u sjevernoj Italiji, gdje većinu stanovništva govori njemački.

2) Ujedinjenje većine teritorija Republike Srpske sa Srbijom. “Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj mjeri riješiti pripajanjem dijela Republike Srpske Srbiji. U ovom je slučaju Srbija spremna pristati na ujedinjenje Kosova i Albanije”, navodi se u dokumentu.

3) “Hrvatsko nacionalno pitanje može se riješiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom dijelu BiH (po uzoru na Južni Tirol).”

4) “To bi Bošnjacima dalo neovisnu funkcionalnu državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali hoće li ući u EU ili će biti izvan EU (slijedeći primjer Turske. Za sada velika većina Bošnjaka podržava perspektivu EU, ali u slučaju naglog porasta turskog utjecaja i radikalnog islama, situacija bi se mogla drastično pogoršati tijekom sljedećeg desetljeća. ”

Je li Pahor znao za dokument i ispipavao teren?

Prema autorima, ta bi “rješenja” ubrzala pregovore o članstvu zemalja zapadnog Balkana u EU i NATO-u. Ali to su prijedlozi kojima se snažno protive SAD, Njemačka, Francuska i druge europske zemlje. Naime, međunarodna zajednica naglašava važnost teritorijalne cjelovitosti BiH i protivi se novom iscrtavanju granica na prostoru bivše Jugoslavije. To bi otvorilo Pandorinu kutiju i vjerojatno dovelo do novih ratova. Zeleno svjetlo za raspad Bosne i Hercegovine i ujedinjenje Kosova s ​​Albanijom dalo bi novi zamah srpskim nacionalistima u Crnoj Gori i albanskim nacionalistima u sjevernoj Makedoniji, dvije članice NATO-a.

Činjenica da se u vezi s ovim dokumentom spominju Slovenija i Janša vjerojatno je najveći udarac za predstojeće slovensko predsjedanje EU. Kada su početkom tjedna mediji iz BiH izvijestili o ovom dokumentu, Janša je u svom odgovoru izjavio da “Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regije i europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana”. Ali nije izričito porekao postojanje dokumenta. Samo je naglasio da bi “bilo teško predati nešto Charlesu Michelu u veljači ili ožujku, budući da ga je zadnji put upoznao prošle godine”. No, postoji mnogo mogućih načina na koje je dokument stigao do Bruxellesa. Primjerice, Michel je sredinom veljače u Poljskoj prisustvovao sastanku povodom 30. godišnjice Višegradske skupine, kojem je također prisustvovao mađarski premijer Viktor Orban, Janšin najbliži politički saveznik u EU.

Činjenica da dokument o podjeli BiH baca novo svjetlo i na posjet predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora ovoj zemlji početkom ožujka. Kako je početkom tjedna otkrio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, Pahor ga je pitao o mogućem mirnom raspadu u BiH. Pahorov je kabinet kasnije tvrdio da se predsjednik republike usprotivio ideji raspada BiH. Kaže se da je pitanje mirnog razlaza pokrenuto isključivo zbog zabrinutosti zbog tih ideja.

Ali Pahor je došao u Sarajevo nakon što je Michel primio dokument. Je li doista moguće da Pahor nije znao za njega? Je li postavio pitanje mirnog raspada BiH jer je ispipavao teren za nekoga drugoga? Dokument također govori o budućim “koracima”. Točnije, na „tihu“ provjeru s donositeljima odluka u regiji i međunarodnom zajednicom može li se plan provesti. Ako dokaže da se ne može postići sporazum, dokument će zadržati status “non paper”. Američki državni tajnik Antony Blinken također je nagovijestio da se u ožujku intenzivno ispituju prijedlozi za crtanje novih granica na Balkanu putem različitih kanala. U ranom pismu predsjedništvu BiH početkom travnja, odbacio je mogućnost razgovora o radikalnim promjenama Daytonskog sporazuma, piše necenzurirano.si.

Janšina igra sa slovenskim interesima

Ministar vanjskih poslova Anže Logar jučer je u Narodnoj skupštini izjavio da se slovenska strategija prema zapadnom Balkanu nije promijenila. No, sve je više znakova novog zaokreta u slovenskoj vanjskoj politici. Prema informacijama necenzurirano.si, posljednjih mjeseci o BiH su bila čak tri “non papera” u kojima je Slovenija na ovaj ili onaj način sudjelovala. Logar je jučer potvrdio postojanje jednog od tih dokumenata. Riječ je o diplomatskoj inicijativi u vezi s BiH, koju je sredinom ožujka pokrenula Hrvatska, a pridružila joj se i Slovenija. Ovim dokumentom nastavljaju dugotrajnu diplomatsku ofenzivu u Zagrebu za promjenu izbornog zakonodavstva u BiH. To bi uvelike olakšalo izbor hrvatskog člana predsjedništva BiH po mjeri Zagreba.

Pridruživanjem hrvatskoj diplomatskoj inicijativi Slovenija se dodatno distancirala od najvećih zemalja EU. Uz Mađarsku podržale su je samo tri pravoslavne zemlje: Grčka, Bugarska i Cipar. Prve dvije imaju vlastite interese po pitanju sjeverne Makedonije, posebno u uvjetovanju njezinog daljnjeg ulaska u europske integracije. Za promjenu izbornog zakonodavstva u BiH u korist Zagreba zalaže se i Rusija, ključni politički saveznik srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji otvoreno govori o pristupanju Republike Srpske Srbiji.

Nije jasno zašto se Slovenija pridružila inicijativi Hrvatske koja ima jake nacionalne interese u zemlji, manje od tri mjeseca prije predsjedanja EU. Pogotovo što Slovenija s Hrvatskom ima još nekoliko otvorenih pitanja vođenih arbitražom. Ni na pitanje kako su najnoviji vanjskopolitički manevri u skladu s interesima Slovenije još nema odgovora, piše necenzurirano.si.

“Ministar Logar se čudi da takav papir uopće postoji”

O “non paperu” koji predviđa raspad BiH razgovarano je i na jučerašnjem sastanku ministara vanjskih poslova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Gordana Grlića Radmana i Bisere Turković. Grlić Radman opisao ga je kao “fantoma”. Ustvrdio je da je i slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar bio iznenađen da takav papir uopće postoji.

“Uvjeren sam da nitko ozbiljan u EU ne može podržati ideju da ima pravo ugroziti cjelovitost države, čak i ako zaostale snage unutar BiH povremene ideje o podjeli pokušaju prikazati kao legitimne. Cilj je otvoriti Pandorinu kutiju i destabilizirati situaciju na zapadnom Balkanu. “Međutim, u ovoj situaciji netko očito računa na postizanje ciljeva koje nije mogao postići u ratu. Borili smo se protiv zloćudne propagande u međunarodnim krugovima, kao i u zemlji, dugo vremena se vodi svojevrsni hibridni rat protiv euroatlantskih interesa BiH i svih njenih građana. Drago mi je da je sadržaj ovog ‘non-papira’ demantiran i da je sam Janša rekao da podržava teritorijalni integritet BiH “, rekla je jučer Turković, prenosi necenzurirano.si.

Ljubić o Dodikovoj ideji raspada BiH i tri države: Mirni razlaz i unitarizacija nisu mogući

VIDEO Dodik: Realan raspad BiH mirnim putem; Trebamo fino sjesti i razgraničiti se i napraviti tri države

Najnovije

Još iz rubrike