4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Najmlađi guverner postao lider populista i nasljednik Trumpa

Najmlađi guverner postao lider populista i nasljednik Trumpa

Odluči li se bivši američki lider Donald Trump više ne kandidirati za predsjednika, na izborima 2024. republikanci bi mogli kandidirati možda Trumpu i najsličnijeg od svih političara u SAD-u: guvernera Floride Rona DeSantisa. Iako je do izbora ostalo još čak tri i pol godine, prema posljednjim anketama upravo ovaj političar figurira kao najveći favorit za novog predsjednika među republikancima. Kako je Trump danas većinom popularniji od same Republikanske stranke, ali isto tako ima i prtljagu lošeg odnosa s demokratima i medijima, guverner Floride mogao bi za republikance biti dobitna kombinacija upravo zbog svoje sličnosti dojučerašnjem predsjedniku.

Kad se Trump ne bi kandidirao na izborima 2024., republikanski birači u ovom bi trenutku kao kandidata svoje stranke željeli vidjeti prije svih DeSantisa. Njih 17% biralo bi njega, prema anketama kompanije Echelon Insights, a 16% republikanaca odlučilo bi se za Trumpova potpredsjednika Mikea Pencea.

Zanimljivo, za DeSantisa se odlučuju prije svih trumpistički republikanci, a Pencea biraju oni kojima je stranka na prvom mjestu. U posljednjim danima Trumpova mandata, predsjednik i Pence potpuno su izgubili povjerenje jedan u drugog.

DeSantisa, inače najmlađeg guvernera u zemlji, općenito se smatralo jednim od Trumpu najbližih suradnika. Konsenzus američke javnosti opisuje DeSantisa kao “Trumpova čovjeka” zato što ga je bivši predsjednik prije tri godine podržao na unutarstranačkim izborima za guvernera protiv kandidata stranačkog establišmenta. DeSantis je zatim osvojio izbore za guvernera te je, suprotno imidžu populista, vodio prilično umjerenu konzervativnu politiku. Odobrio je skromna porezna rasterećenja te je povećao ulaganja u obrazovanje. Podržavao je tiho republikanske zahtjeve za povećanjem religijskih sloboda, piše analitičar Washington Posta Henry Olsen, ali nije se uključivao u kulturne ratove po kojima je Trump bio poznat. Jedna je iznimka bio njegov relativno neprijateljski stav prema medijima koje republikanci većinom promatraju tek kao produženu ruku Demokratske stranke.

No, tada je došla pandemija COVID-19 koja je guvernera Florida stavila pod dodatno povećalo. DeSantis je bio jedan od najvećih protivnika uvođenja lockdowna te ga je u Floridi odobrio kasnije od većine drugih saveznih država, i brže je odustao od njega.

Nije uvodio obvezu nošenja maski. Vratio je učenike i studente u učionice prije nego drugi guverneri. Postavio se, drugim riječima, kao jedan od najvećih zagovornika brzog vraćanja na normalno. Sve to vrijeme DeSantis je trpio kritike. Rezultat? Znatno bolji nego što su kritičari očekivali.

Florida je prije dva tjedna imala 32 tisuće umrlih od koronavirusa, prema čemu je po stopi smrtnosti bila 24. u zemlji, i to unatoč poznatom visokom udjelu starijeg stanovništva. Broj zaraženih za 3% veći je od američkog prosjeka, ali je stopa smrtnosti 8% niža, izvijestio je CNN. S druge strane je izostanak dugotrajnih lockdowna omogućio opstanak gospodarstva: nezaposlenost je 4,8%, dva postotna poena niža nego u Teksasu, te čak četiri niža nego u Kaliforniji ili New Yorku.

– Ta zatvaranja nisu uspjela. Napravila su veliku štetu po našu zemlju. Ne možemo nikada dopustiti da se tako nešto ponovi. Florida je krenula drugim putem, i bili smo uspješniji zbog toga – rekao je nedavno guverner Floride. Prošlog je tjedna zabranio upotrebu “COVID putovnica” u državi.

U međuvremenu je objavljena studija u Američkom časopisu javnog zdravlja koja tvrdi da je učinak pandemije podcijenjen te da je Florida objavila manji broj smrti nego se zaista dogodio. Tek treba vidjeti kakvog će učinka imati ta i slične studije koje u drukčijem svjetlu prikazuju dobre brojke države.

Isto tako, demokrati žele iduće godine na izborima pobijediti guvernera i preuzeti čelno mjesto države. Fokusirat će se na program cijepljenja koji je navodno pogodovao bogatima, kao i višak umrlih koji su mogli biti spriječeni boljim mjerama protiv širenja koronavirusa.

No, DeSantis je povećao svoj politički kapital i osnažio dugoročno svoju poziciju koja bi mu, nada se, mogla uskoro donijeti i mjesto predsjednika. Uspjehe mu priznaje i Jeb Bush, centristički republikanac i bivši kandidat za predsjednika te protivnik Trumpa. – Ne želim se baviti političkim komentiranjem, ali ja sam fan Rona DeSantisa – rekao je brat i sin bivših predsjednika, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike