8.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Epidemiologinja: Ako se stanje nastavi pogoršavati, trebat će oštrije mjere

Epidemiologinja: Ako se stanje nastavi pogoršavati, trebat će oštrije mjere

Goranka Petrović, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, komentirala je aktualnu situaciji oko epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

“Još uvijek brojevi nisu razlog za paniku ali, uistinu, ako gledamo posljednjih nekoliko tjedana, kontinuirano rastu i sad imamo 9500 oboljelih. Dodatno nas zabrinjava i to što se bolnice polako počinju puniti. Prema nekim parametrima na neki smo se način vratili na drugu polovinu siječnja, što nikako nije dobro. To je razlog da se počnemo maksimalno odgovorno ponašati”, rekla je Petrović za HRT.

Smatra da je porast zaraze dijelom posljedica novih varijanti virusa koje se, kaže, uistinu puno brže i lakše šire.

Na pitanje je li dovoljno primijeniti regionalni pristup ili bi trebalo ići na pooštravanje mjera na nacionalnoj razini, kazala je kako je to teško reći.

“Zato Stožer i postoji da nekako odvaže. Jako je važno identificirati koji su glavni problemi regionalno, ali ako se stanje nastavi pogoršavati, trebat će nekakve oštrije mjere na nacionalnoj razini, u smislu smanjenja mobilnosti u prvom redu”, rekla je.

Za uskrsne blagdane, kad se ljudi tradicionalno više druže i okupljaju, preporučila je zaista maksimalno odgovorno ponašanje:

“Nažalost, i ovaj Uskrs kao i prethodni, neće biti Uskrs na kakav smo naviknuli. Morat ćemo maksimalno smanjiti druženja s nama najbližima, ne ići na javna okupljanja, držati distancu, nositi maske, prozračivati prostore”, rekla je.

Što se tiče dinamike isporuke cjepiva, rekla je kako je dobro da će Hrvatska do kraja travnja dobiti nešto više od 511 tisuća doza cjepiva.

“Podjednako AstraZenecina i Pfizerova cjepiva, a također bismo trebali dobiti i Modernina cjepiva, između 36 i 42 tisuće doza. U drugoj polovini travnja očekujemo prve isporuke Johnson&Johnsonova cjepiva. To je ukupno veća količina cjepiva nego što smo dosad primili. Zbog toga očekujemo da bi sada cijepni obuhvati mogli početi znatnije rasti”, rekla je, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike