8.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Austrija: Policijski sat cijeli dan, maske su obavezne i na otvorenom

Austrija: Policijski sat cijeli dan, maske su obavezne i na otvorenom

Umjesto sretne vijesti o otvaranju gastronomskih vrtova koji su se očekivali 27. ožujka, stanovnicima Beča su objavljene još oštrije mjere zaštite od korona virusa.

Unatoč tome što su do sada bile obvezne u zatvorenim prostorima, od 1. travnja su FFP2 maske obvezne i na otvorenom, a policijski sat je na snazi od 0 do 24.

– I ja bih volio sjediti u vrtu puba, ali to jednostavno sada nije moguće. Moraju se zatvoriti svi pružatelji usluga i sve trgovine osim prehrambenih, a tamo gdje je tijesno i gužva, postoji obveza FFP2 na otvorenom i općenito u svim zatvorenim prostorima gdje ima više osoba – rekao je ministar zdravstva Rudolf Anschober.

Nove mjere su rezultat današnjih pregovora ministra zdravstva i šefova posebno pandemijom pogođenih saveznih država Beča (Michael Ludwig), Donje Austrije (Johanna Mikl-Leitner) i Gradišća (Hans Peter Doskozil). Političari su ovaj potez nazvali ”Uskršnji mir”. Naime, situacija u Austriji je toliko različita da se sve odluke vezane uz pandemiju donose na lokalnoj razini.

Sve prodavaonice i uslužne djelatnosti se zatvaraju od 1. do 6. travnja, a iznimka su prehrambene trgovine, ljekarne i kiosci. Nakon njihovog otvaranja 7. travnja, pri odlasku u kupovinu će se zahtijevati predočenje negativnog korona testa koji nije stariji od 24 sata. Postupak će biti isti kao što je do sada bio sa odlaskom kod frizera ili kozmetičara.

Tijekom tog perioda na snazi će biti i cjelodnevni policijski sat. Izlaziti mogu samo neki, oni koji moraju na posao ili u kratku rekreativnu šetnju. Mjera bi se mogla produljiti i na 14 dana.

Proslave Uskrsa s ljudima izvan kućanstva u potpunosti su zabranjene. Dopušteno je sastajanje samo s jednom osobom, a obiteljske posjete su strogo zabranjene. S druge strane, na crkvene ceremonije se može ići.

Ta je odluka izazvala mnoge kritike obzirom na činjenice da na intenzivnim odjelima više nema slobodnih kreveta zbog čega se odgađaju i operacije. Na to je upozorila i glasnogovornica bečke zdravstvene udruge Nina Brenner-Küng i istaknula kako 176 pacijenata treba dodatnu, intenzivnu njegu zbog korone.

Biskupi biskupija Eisenstadt, St. Pölten i Beč odlučili su da se mise mogu odvijati, ali pod strogim uvjetima. Moraju biti što kraće, i po mogućnosti, na otvorenom. Obavezno je nošenje FFP2 maske i poštivanje udaljenosti.

Školarci će se u klupe vratiti s uskršnjih praznika tjedan dana kasnije nego inače uz testiranje svakih 48 sati.

Postrožene su i granične kontrole s posebnim fokusom na putnike koji dolaze iz zemalja s većom stopom zaraze od Austrije, kao što su Češka, Mađarska i Slovačka.

U Austriji su u posljednjih 24 sata zabilježena 3300 nova slučaja korona virusa, 30 ljudi je preminulo, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike