9.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno U utrku za gradonačelnika Zagreba ušao je i jedan poduzetnik, Željko Tokić:...

U utrku za gradonačelnika Zagreba ušao je i jedan poduzetnik, Željko Tokić: Znam kako deficit pretvoriti u suficit

U utrku za gradonačelnika grada Zagreba ušao je i jedan poduzetnik. I to nezavisni Željko Tokić.

Tokić je poslodavac i uspješni gospodarstvenik vlasnik tri tvrtke od kojih je najpoznatiji Furnir drvni centar sa 100 godišnjom tradicijom, zapošljava više od 100 radnika a proizvodni asortiman osim u RH plasira i izvan granica Hrvatske.

Specifičnost Tokića kao poslodavca je promoviranje socijalne politike prema zaposlenicima i njihovim obiteljima koji se može usporediti sa skandinavskim modelima.

Prije otvaranja tvrtke u Hrvatskoj, uspješno je vodio i tvrtku u Njemačkoj. No, krajnji cilj je bio povratak sa obitelji u svoju Dubravu svoj Zagreb i svoju Hrvatsku kao i otvaranje radnih mjesta u domovini.

Može li se Zagreb voditi kao uspješna kompanija ili tvrtka? Odgovor na to pitanje nudi upravo Željko Tokić koji je već ulagao novac u razvoj sporta počevši od NK Hrvatskog Dragovoljca pa sve do KK Dubrava Furnir.

-Zašto politika pokraj uspješnog poduzetništva…Treba li Vam to?

Napomenuo bih da na ovaj izazov u koji sam krnuo ne gledam kao na uključenje u politiku i moj je stav
da grad Zagreb treba voditi poduzetnik koji je nešto stvorio i koji sa svojim znanjem i životnim
iskustvom pomogne da se grad pretvori u jednu zdravu poduzetničku sredinu ugodnu za sve.

-Može li se metropola uspješno voditi kao kompanija ili je to iluzija?

Sigurno je da može, da ne mislim tako ne bih se ni kandidirao, dobro poznam postojeće resurse u gradu i uz moje iskustvo upravljanja, modernijom i učinkovitijom sistematizacijom radnih mjesta doći će do bolje produktivnosti na svim nivoima upravljanja i trgovačkim društvima u vlasništvu grada Zagreba i jako brzo će se stvoriti uvjeti za nove projekte koje ću kao budući gradonačelnik i pokrenuti.

-Imate li odgovor na kašnjenje obnove grada Zagreba nakon potresa?

Mislim da sam na ovo odgovorio u predhodnom pitanju. Gradu nedostaje projektanata, arhitekata i ostale operative ili su krivo raspoređeni i to je glavni problem, jednostavno nema tko napraviti sve te natječaje. Možda i ima tih kadrova ali su krivo raspoređeni ili nisu dovoljno iskorišteni i zato je potrebno jedno dobro restrukturiranje koje u mom slučaju isključuje bilo kakva otpuštanja.

-Svi kandidati za gradonačelnika tvrde kako treba riješiti višak zaposlenih u Holdingu… Je li po
Vama taj višak uopće pristutan?

To su po meni jako zločeste izjave i nije dobro da se u ova ionako depresivna vremena kandidati poigravaju s ljudskim sudbinama, to je vrlo nekorektno i jako zločesto, bilo bi im bolje da sebe otpuste iz svojih politika i smanje nam troškove, moj je stav da nema viška zaposlenika ima samo loših managera koji tim zaposlenicima trebaju naći posla.

-Mnogi tvrde da je Zagrebački proračun u debelom minusu…Imate li rješenje za to?

Bilance svašta trpe pogotove gradske ili državne i one sigurno nisu realne ali dali je ikada kasnila plaća zaposlenicima svojih društava, (nije) dali grad ne plaća svoje račune (plaća) dali vraća svoje kredite (vraća) itd. Ja kao budući gradonačelnik imam rješenja za povećanja prihoda grada kao i za smanjenje postojećih troškova i ako postoji deficit brzo ću ga pretvoriti u suficit

-Živite u zagrebačkoj Dubravi…Da li je to za Vas mana ili prednost kada je riječ o kampanji za gradonačelnika grada Zagreba?

Jako sam ponosan na svoje porijeklo i to što živim u Dubravi, Dubrava je jedan odličan kvart koji pruže velike mogućnosti svima koji u njemu žive, napomenu bih da je Dubrava dala pet olimpijskih osvajača medalja, da u Dubravi živi velik broj poduzetnika i da smo jako poduzetni i snalažljivi i rekao bih jako zabavni i ništa nam nije teško i kažu ovi naši analitičari tko dobije Sesvete i Dubravu dobiva izbore eto vrijeme je da Dubrava da i svog gradonačelnika.

-Za razliku od ostalih svoju kampanju financirat ćete vlastitim novcem…Mislite li da to građani trebaju znati i uzeti u obzir?

Ja to ne bih ni spomenuo da me niste pitali, sam ću financirati svoju kampanju i u slučaju da pobijedim na izborima grad neću koštati ni lipe a ako moram primati plaću, slobodno napišite da će moja plaća u cijelosti ići za stipendije djeci slabijeg imovinskog stanja.

-Nažalost grad Zagreb se prije ovih lokalnih izbora i predkampanji počeo dijeliti na „domaće i dotepence“ Kako to komentirate?

Veliki grad i svašta se priča ja u to ne vjerujem i to me uopće ne zanima. U našem gradu žive ljudi iz cijele Hrvatske a živi i dosta stranaca, svi su oni naši sugrađani svatko od njih je doprinio razvoju grada i naš grad je danas glavno kulturno središte Hrvatske i na to bi trebali svi biti ponosni.

Najnovije

Još iz rubrike