12.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Skandal u Njemačkoj: Kamere postavljene po cijeloj zemlji pogrešno mjerile brzinu vozila

Skandal u Njemačkoj: Kamere postavljene po cijeloj zemlji pogrešno mjerile brzinu vozila

Njemačku potresa skandal zbog uređaja za mjerenje brzine vozila, čija je ispravnost nakon posljednjih testiranja dovedena u pitanje. Testiranjem su, naime, utvrđena odstupanja u mjerenju i do 16 km/h.

Kako prenosi Focus, testirajući sporni uređaj Leivtec XV3, stručnjaci su postavili dva takva uređaja jedan pored drugog te mjerili brzine dok je vozilo prolazilo. Jedan uređaj pokazao je brzinu od 125 km/h, dok je drugi pokazao brzinu od 141 km/h, što čini razliku od 16 km/h. Isti medij navodi i da sumnja u ispravnost mjernog uređaja postoji već duže vrijeme, konkretnije od listopada 2020., ali da su proizvođač i nadležno regulatorno tijelo reagirali prekasno. Sporni uređaji trenutno se više ne koriste, ali sada se postavlja pitanje koliko je vozača kažnjeno zbog pogreške u mjerenju i kako se nepravda može ispraviti.

Sporni uređaj inače se koristi u cijeloj Njemačkoj, a prometni stručnjak kazao je za Focus da smatra kako bi se trebali obustaviti svi postupci protiv vozača koje se tereti na temelju mjerenja utvrđenih ovim tipom uređaja. Smatra i da bi se ponovno trebali ispitati slučajevi koji su već okončani kako bi se eventualno izmijenile kazne. Kako će se stvari dalje razvijati, ovisi uvelike o odluci Saveznog ustavnog suda, prenosi Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike