4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Britanski soj u Austriji "puni" intenzivnu njegu: Beč produžio karantenu na 14...

Britanski soj u Austriji “puni” intenzivnu njegu: Beč produžio karantenu na 14 dana

Istočni dio Austrije, ali i njen glavni grad Beč “stenje“ pod najezdom britanskog soja koronavirusa. Prema podacima Ministarstva zdravlja u ponedjeljak je u Austriji zabilježeno u proteklih 24 sata još 19 umrlih i 1.910 novozaraženih koronavirusom, od čega ponovno najviše u Beču, čak 583.

Ono što posebno brine ne samo predstavnike austrijske savezne vlade nego i bečke Gradske vlasti je zabrinjavajući porast hospitaliziranih osoba i pacijenata u intenzivnoj njezi, kojih je iz dana u dan sve više. Samo u proteklih dva tjedna zabilježen je porast od 23 posto pacijenata kojima je bila potrebna intenzivna skrb, a među njima sve više mlađih osoba.

„Primjetan je znatan rast“, rekao je ministar zdravlja Rudolf Anschober dodavši: „Uočljiva su jaka regionalna odstupanja kod razvoja situacije s zarazom – i vidljivo je da je trenutačno jače pogođena istočna Austrija“.

S obzirom na razantno širenje britanske mutacije, posebice u istočnim austrijskim pokrajinama Anschober upozorava da je riječ o „pandemiji u pandemiji“ i poziva na oprez i pridržavanje zaštitnih mjera. Izrazio je nadu da će se situacija nakon Uskrsa poboljšati i da će broj novozaraženih lagano krenuti silaznom putanjom.

A da se do tada se ne smije sjediti skrštenih ruku, svjestan i Krizni stožer Grada Beča koji je danas odlučio obveznu karantenu za oboljele od koronavirusa kao i za osobe s kojima su dolazili u kontakt produžiti s 10 na 14 dana. Uz mogućnost prekidanja samoizolacije nakon 10 dana, predočenjem negativnog korona testa.

Bečki gradski vijećnik nadležan za zdravlje Peter Hacker je u ponedjeljak izvijestio javnost da je mjera produžetka karantene donesena zbog zabrinjavajućeg širenja britanske virusne mutacije austrijskim glavnim gradom. U Beču je samo prošli tjedan zabilježen porast broja zaraza britanskim sojem od oko 40 posto. U posljednje vrijeme više od 70 posto.

Ono što je posebno alarmantno u Beču je da je već dvije trećine Odjela intenzivne njege u bečkim bolnicama popunjeno pacijentima s „teškim“ oblikom bolesti i da se već dogovara u slučaju zauzetosti svih kreveta u Intenzivnoj njezi javnih bolnica, uskakanje u pomoć bečkih privatnih klinika i bolnica. U Beču trenutačno aktivno od koronavirusa boluje 5.895 osoba. Od početka pandemije do danas je od Covida-19 umrlo ukupno 1.729 Bečana.

Što se tiče porasta broja zaraza britanskom virusnom mutacijom stanje u pokrajini Gradišće je još dramatičnije, jer riječ je o gotovo 90 posto, ili točnije 88 posto zaraženih. To je uostalom bio glavni razlog da je i pokrajinska vlast Gradišća proteklog vikenda produžila karantenu za zaražene i njihove uske kontakte na 14 dana, a isto je učinila i pokrajina Salzburg, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike