3.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Sažalnica zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića povodom smrti gradonačelnika Grada Zagreba Milana...

Sažalnica zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića povodom smrti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je zamjenici gradonačelnika Grada Zagreba i obnašateljici dužnosti gradonačelnika dr. sc. Jeleni Pavičić Vukičević, u ponedjeljak 1. ožujka 2021. godine sažalnicu povodom smrti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Sažalnica kardinala Bozanića pročitana je i na sprovodnim obredima za preminulog gradonačelnika Bandića koje je na Mirogoju u srijedu 3. ožujka predslavio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, piše Ika. Sažalnicu donosimo u cijelosti.

Cijenjena gospođo Pavičić Vukičević,

u ime Zagrebačke nadbiskupije i u svoje osobno izražavam sućut Vama i Vašim suradnicima te djelatnicima u Gradu Zagrebu povodom smrti poštovanog gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milana Bandića.

Rođenje i smrt čovjeka nose snažan pečat povezanosti s drugim ljudima i očituju neizrecivo otajstvo života. Pojedine dužnosti u društvu i odgovornosti koje su s njima povezane još snažnije ističu upućenost jednih na druge, ostavljajući tragove u životima i u okolnostima koje nije moguće do kraja niti jednostrano obuhvatiti. Takav je slučaj i s dužnošću gradonačelnika Grada Zagreba, posebice ako ju netko vrši znatan niz godina, kako je to činio gospodin Milan Bandić.

U vremenu obilježenom pandemijom, suočeni s posljedicama prošlogodišnjih potresa u Zagrebu i okolici te na Banovini, doživljavamo krhkost ljudskoga bića, nestalnost i prolaznost. Sve nas to pita o istinskim uporištima i vrjednotama za koje živimo, oko kojih nastojimo, za koje smo se spremni žrtvovati. Kao kršćani znamo da samo Božji pogled dopire do dna ljudske duše i da je naš nebeski Otac, Stvoritelj i Svedržitelj, poslao svoga Sina Isusa Krista da bi nam objavio i konačni smisao našega postojanja, obdario nas milosrđem te nas pozvao u zajedništvo Božje ljubavi.

Smrt naših pokojnika ne možemo gledati samo u svjetlu jednoga ili nekoliko trenutaka. Ona nas uvijek vraća na određene početke i pred nas stavlja obzore. Pokojni je Gradonačelnik rođen i odrastao u ozračju svoje rodne Hercegovine, duboko prožete kršćanstvom i ljubavlju plemenitih ljudi. Osobito je rado isticao i spominjao svoju sada pokojnu Majku i, bez obzira kako su ga kasniji životni izazovi usmjeravali i politički oblikovali, u njemu se trajno osjetila ukorijenjenost u duhovnost iz koje je niknuo, kao i potreba za blizinom s takozvanim »malim« ljudima, s ljudima koji su u potrebi i koji trpe, što su lako prepoznatljivi naglasci kršćanske kulture.

Kao gradonačelnika glavnoga hrvatskog grada mnogi su ga vidjeli kao osobu koja nastoji povezivati ljude, pri čemu je srastao sa Zagrebom i trudio se učiti i usvajati običaje, posebnosti stanovnika koji imaju različito podrijetlo, pozoran na sve krajeve naše Domovine i svijeta u kojima žive Hrvati.

Život i djelo pokojnog gradonačelnika Milana Bandića ulaze u povijest, a nema dvojbe da će procjene njegova političkoga i svakoga drugog djelovanja biti izražene različitim predznacima. No, u ovoj prigodi, kao vjernici zahvaljujemo Gospodinu za dobra što ih je učinio, i molimo Boga da u svojoj milosrdnoj pravednosti primi njegovu plemenitu dušu.

Kao čovjek bio je svjestan ljudskih ograničenosti i slabosti. Uz sve to, ne zaboravljamo njegovu spremnost javnoga očitovanja vjere, pa ga preporučujemo posebno zagovoru Blažene Djevice Marije kojoj je rado dolazio kao hodočasnik na Kamenita vrata, u Mariju Bistricu, u Remete i u druga svetišta i prošteništa, nerijetko ističući da dolazi kao grješnik.

Dok u svoju molitvu i izraze sućuti uključujem njegovu suprugu Vesnu i kćer Ana-Mariju, rodbinu i prijatelje, da ih Gospodin prati toplinom svoje utjehe, zazivam blagoslov na Grad Zagreb i osobito na sve koji upravljaju Gradom, da budu vođeni Božjim Duhom i svaku službu vrše na dobro bližnjih.

Svima od srca želim obilje milosti i mira, a gradonačelniku Milanu pokoj vječni u Gospodinu.

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački

U Zagrebu, 1. ožujka 2021. godine.

PRIJENOS Posljednji ispraćaj Milana Bandića: Za Zagreb je živio i radio i dao je za Zagreb vjerojatno više nego što će ikad itko dati

Najnovije

Još iz rubrike