15.3 C
Zagreb
Naslovnica Tech Kalifornijski Državni epidemiolog traži povlačenje serije Moderninog cjepiva zbog nuspojava

Kalifornijski Državni epidemiolog traži povlačenje serije Moderninog cjepiva zbog nuspojava

Kalifornijski Državni epidemiolog traži da se, zbog velikog broja neželjenih reakcija, “Modernina” cjepiva protiv virusa korone povuku s tržišta.

“Modernina” cjepiva serije “041L20A” izazivaju “veći broj neželjenih reakcija od uobičajenih” i zato bi ih trebalo ukloniti iz upotrebe dok se ne okončaju sva ispitivanja, navodi se u obrazloženju.

Jedna kalifornijska klinika, kako se tvrdi, bila je zatvorena nekoliko sati nakon što su prijavljene neželjene reakcije na cjepivo.

“Seriju od ukupno 330.000 doza dobilo je 287 dobavljača širom Kalifornije i ovo je prvi put da je zabilježena alergijska reakcija”, navodi Erica S. Pan, državni epidemiolog Kalifornije.

“Moderna”, centri za kontrolu i prevenciju bolesti i Američka administracija za hranu i lijekove trenutno ispituju seriju cjepiva nakon što je desetak ljudi pretrpjelo “moguću tešku alergijsku reakciju”.

Kako navode agencije, “akutna alergijska reakcija prethodno je prijavljena u Bostonu u prosincu, nakon što je jedan liječnik primio cjepivo “Moderne”.

Istovremeno, američke medicinske vlasti istražuju i nekoliko slučajeva ozbiljnih reakcija na Pfizerovo cjepivo protiv virusa korona.

Kalifornija je najteže pogođena američka država s oko tri milijuna zaraženih – od toga milijun u Los Angelesu i više od 33.000 smrtnih slučajeva od zaraze covidom 19, pokazuju podaci Sveučilišta “Johns Hopkins”, prenosi “Sputnjik”.

Zahtjev za povlačenje Moderninog cjepiva u Kaliforniji prenio je i FOX LA, kao i mnogi drugi mediji u SAD-u

Najnovije

Još iz rubrike