Nije samo na Banovini problem s obnovom, javio se čovjek iz Baranje: Ne daj Bože da kod nas zaljulja…

Hrvatski branitelj i povratnik nakon oslobođenja u Baranju javio se redakciji Hrvatske danas:

“Nisu samo u potresom pogođenim područjima pojedine kuće loše građene.

U Slavoniji i Baranji također ima mnogo kuća koje su loše građene, no sreća je da to područje, po izjavama seizmologa nije toliko trusno područje. Iako sam bio električar, radio sam u građevinskom poduzeću (podaci poznati redakciji) …i to na svim poslovima obnove-od temelja do krova.

A bio sam prognanik iz Baranje. Dragovoljac, u uniformi HV do 98., kada sam nastavio raditi u poduzeću, vrativši se u Baranju nakon “obnovljene” kuće, sve do 2010., kada sam otišao u civilnu invalidnu mirovinu.

Iako sam predavao zahtjeve za status HRVI-…to mi sada više nije važno. Ostao sam sam u kući koja mi danas samo predstavlja teret kao samcu i rado bih se možda mijenjao za obični kontejner, a Vlada neka obnovi istu, te useli potrebitima s Banovine, piše S. L. (podaci poznati redakciji).

Na svom fb-u je napisao:

Iako je prošlo 22 godine od moje obnove, ništa izvana nisam ulagao u kuću,kako iz nemogućnosti apliciranja na razne fondove,kako iz Ministarstva branitelja, EU fondova.. i osobnih financijskih mogućnosti (postoje mnogi neobjašnjivi i suludi razlozi).

Jednostavno se bojim i pokušati mijenjati prozore u potkrovlju iz razloga da mi se slučajno ne uruši krovište. Ok,možda sam i skeptičan, ali vidite i sami kako su “izvrsni” i sami nadtemelji koji po zakonu o obnovi na najnižem djelu moraju biti najmanje 50 cm od temelja, kad samo pogledate stražnji dio gdje ne dosežu ni 10 cm.

Još je bilo puno nelogičnosti kad se unosila armatura za glazuru, pa se kasnije iznosila nazad na kamion(dok sam otišao na posao).

Hajde bar jedna povoljna situacija gdje se spominje Baranja kao slabije “trusno” područje, no vlaga koja izbija po uglovima kuće u sobama zahtijeva svake godine uobičajena krpanja.

Probao sam doći i do projektanta koji se više ne bavi tim poslovima te me prosljeđuje dalje, k izvođačima te drugim institucijama.

No, počeo sam, ali odustao, jer majka je potpisala da je sve u redu i ja jednostavno nemam više živaca na “miran” način nešto ispravljati. Mada tu postoje i dokumenti da mi je i sada već pokojni brat imao pravo na dodatnu obnovu kao HRVI (vanjsku izolaciju zidova) koju nije dobio.

Jedino da se žali “Upravi vodovoda”???. Vidim fotografije sa sličnom izgradnjom u Banovini…i rekoh sebi da ima ima još mnogo sličnih kuća koje su rađene po ” posebnim” projektima. Ajd živi mi i zdravi bili…ne daj Bože da kod nas zaljulja…

Kako se kralo željezo i građevinski materijal u obnovi kuća na Banovini

Čovjek čija je obnovljena kuća oštećena: Statičari su nam se smijali u lice

Žrtva loše obnove: To je bila pljačka! 20 godina sam kucao na sva vrata da to dokažem, sad je to dokazao potres

Poslijeratna obnova Hrvatske najveća je pljačka u povijesti hrvatskog naroda od stoljeća sedmog

Facebook Komentari