19.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Amnioskopija: Zašto se točno provodi i kako izgleda sam pregled?

Amnioskopija: Zašto se točno provodi i kako izgleda sam pregled?

Amnioskopija jedan je od pregleda koji čeka trudnice. Ovim bezbolnim pregledom može se pregledati stanje plodne vode, ali i utvrditi zrelost fetusa.

Međutim, najvažnije što pregled amnioskopije kod trudnica prepoznaje je moguće zagađenje plodove vode mekonijem.

Plodna voda: kako treba izgledati?

Plodna voda sadrži brojne tvari poput minerala, hormona i bjelančevina, ali i oljuštene stanice bebine kože. Sve te tvari mogu dati više informacija o razvijanju ploda. Promjena izgleda plodne vode događa se kroz cijelu trudnoću, a posebno pri kraju trudnoće.

· Prije 38. tjedna trudnoće plodna voda trebala bi biti prozirna i bezbojna

· Nakon toga se počne događati ljuštenje kože fetusa i promjene boje

· U 40. tjednu trudnoće plodna voda postaje mliječna

· Plodna voda prije poroda postaje jako mutna i mliječna

No, postoji mogućnost da nastane problematična plodna voda – zelena ili smeđa. To pokazuje da je voda zagađena mekonijem ili bebinom stolicom. Ovo može bitno ugroziti bebino zdravlje te je nakon toga nužno što prije poroditi dijete. Pojava mekonija u plodovoj vodi događa se kod 6-11% trudnica.

Što je amnioskopija?

Pregled plodne vode ili amnioskopija može prepoznati pojavu mekonija i time spriječiti dodatne komplikacije. Pojava mekonija može uzrokovati mekonijski aspiracijski sindrom koji se događa kada beba udahne stolicu i tada joj se zatvore dišni putevi.

Pregled plodne vode može i odrediti gestacijsku dob djeteta, točnije, o kojem se tjednu trudnoće radi.

Kada se provodi amnioskopija?

Ako trudnoća ide svojim urednim tijekom, amnioskopija se izvodi tek pri kraju trudnoće kad je otvoren grlić maternice. Ne moraju je raditi sve trudnice već se izvodi kada se prekorači termin poroda. Ako nakon preskakanja termina nije došlo do poroda, amnioskopija se provodi svaka dva dana.

Ukoliko liječnik postavi sumnju, moguće je odraditi amnioskopiju i prije nego se prekorači termin poroda.

Kako izgleda amnioskopija?

Otvorenost grlića maternice treba biti minimalno pola centimetra. Položaj za vrijeme amnioskopije je na leđima uz podignute noge. Kroz cervikalni kanal tada se uvodi metalna cijev sa svjetlom kojim se pregledava stanje plodne vode. Veličina tubusa ili cijevi ovisit će o otvorenosti grlića maternice.

Trajanje amnioskopije je nekoliko minuta, a pregled je bezbolan. Trudnice ovaj pregled uspoređuju s uobičajenim ginekološkim pregledom, a neugodnost može izazvati hladan tubus.

Rijetke su komplikacije poput boli, peckanja ili stvaranja sukrvice. Vrlo rijetka komplikacija je ruptura fetalne membrane.

Iskustva trudnica nakon amnioskopije

Žene uglavnom imaju vrlo slična iskustva amnioskopije. Na forumu Roda.hr postoje razna iskustva u kojima žene navode kada su one radile pregled plodove vode.

Tako neke navode da su nakon prve amnioskopije rodile, dok neke zanima mogu li odbiti pregled plodove vode. Navode se i iskustva u slučaju kada je došlo do mekonija u plodnoj vodi. Postoje i negativna iskustva žena koje su krvarile nakon svakog pregleda, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike