24.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Smiju li psi jesti brokulu?

Smiju li psi jesti brokulu?

Brokula je jedna od najzdravijih namirnica koje ljudi mogu jesti, ali smiju li psi jesti brokulu? Svakako, ukusna je bez obzira na koji ju način pripremite. Brokulu možete ispeći, kuhati na pari ili pasirati za ukusan i zdrav prilog. Ona je nesumnjivo zdrava, ali saznajmo može li ju jesti i vaš pas.

Je li brokula sigurna za pse?

Da, brokula je sigurna za pse i može činiti hranjiv međuobrok u kojem će vaš pas uživati. Neke biste stvari ipak trebali znati prije nego što psa nahranite ovim povrćem.

Psi mogu jesti brokulu, sirovu ili kuhanu, ali nikada u velikoj količini. “Cvjetni” dio brokule naziva se floret, a bogat je izotiocijanatima. Izotiocijanati u velikim količinama mogu biti teško probavljivi za pse i mogu im uzrokovati različite želučane probleme, prenosi N1.

Je li brokula dobra za mog psa?

Ljudima treba mnogo više voća i povrća da bi osjetili zdravstvene beneficije, dok psima ne treba toliko. Njihova industrijska hrana već sadrži sve potrebne sastojke, a dodavanje voća i povrća za njih je samo dodatni bonus.

Brokula je puna zdravih hranjivih sastojaka koji mogu imati značajne zdravstvene koristi za vašeg psa. Bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima; uz to ne sadrži mnogo kalorija, tako da se vaš pas neće udebljati. Neke od najboljih hranjivih tvari u brokuli su:

Vlakna – Brokula je bogata vlaknima koja pomažu probavnom sustavu vašeg psa.
Vitamin K – Ova skupina vitamina pomaže kod zgrušavanja krvi i gustoće kostiju. Obično se ne koristi kao dodatak, pa brokula predstavlja značajan izvor vitamina K.

Vitamin C – Vitamin C je izvrstan antioksidans i pomaže u zaštiti stanica od slobodnih radikala. Pomaže u rastu i popravljanju tjelesnog tkiva, apsorpciji željeza, stvaranju kolagena i jača imunološki sustav.
Folna kiselina – Izvrsna za trudne pse, pomaže u proizvodnji i zdravlju stanica.
Natrij – Natrij kontrolira krvni tlak i volumen krvi, a neophodan je za pravilnu funkciju mišića i živaca.
Magnezij – Regulira rad mišića i živaca, razinu šećera u krvi i krvni tlak.

Može li brokula biti štetna za mog psa?

Brokula ima brojne prednosti za vašeg psa; najvažniji je dio kontrolirati njihov “unos” brokule. Općenito, nijedno voće ili povrće ne bi trebalo biti najveći dio dnevnog obroka vašeg psa i ne bi trebalo činiti više od 10% dnevnog unosa hrane.

Glavni veterinarski službenik Američkog kinološkog saveza dr. Jerry Klein rekao je, „brokula se smatra sigurnom za pse ako je ukupna unesena količina manja od 10 posto dnevnog unosa; više od 25 posto smatra se otrovnim. ”

Cvijet brokule sadrži hranjive sastojke koji se nazivaju izotiocijanati, a ako vaš pas pojede previše toga, može patiti od proljeva, bolova u trbuhu i želučanih iritacija.

Koliko brokule može pojesti moj pas?

Svaki je pas drugačiji, a to što pas vašeg prijatelja može jesti brokulu, ne znači da će ju vaš pas tolerirati ili voljeti. Ključ pravilne prehrane pasa je kontrola porcija. Obavezno brokulu držite ispod 10% njihove dnevnog unosa hrane. Brokulu možete dodati psećoj hrani kao malu promjenu u svakodnevnom obroku, ali vodite računa da je ne dodate previše. Ako imate malog psa, pobrinite se da brokulu narežete na sitne komade, kako se slučajno ne bi zagrcnuli, piše World Dog Finder.

Kuhana brokula

Kuhana brokula sigurna je za vašeg psa, pod uvjetom da je ne jede previše. Ako psu želite dati kuhanu brokulu, ne biste trebali koristiti nikakve začine poput soli, papra ili ulja. Začini su namijenjeni samo ljudima, a vaš pas ne može probaviti ili podnijeti začine. Ljuti začini posebno su opasni za pse, pa pazite da svom štenetu slučajno ne date začinjenu hranu.

Sirova brokula

Psi također mogu jesti sirovu brokulu, ponovo, ako nije začinjena. Najbolji način za kontrolu unosa brokule je narezati povrće na male, lako probavljive komade i dati psu. Možete im brokulu dati kao poslasticu ili ju dodati uobičajenom obroku kao zabavan dodatak uobičajenoj hrani.

Pasirana brokula

Jedan od najpopularnijih načina davanja psu poslastica jest popularnim “smoothiejem”. Možete dodati i drugu sigurnu hranu za pse poput običnog grčkog jogurta bez masti, jagoda ili lubenice i sve to zajedno ubaciti u blender. Možete miks dodati standardnom jelu svog psa ili mu dati sam smoothie. To je u potpunosti na vama.

BONUS: Za svog psa možete napraviti jedinstvene, hladne poslastice ulijevanjem smoothieja u posude za led i zamrzavanjem. Napravit ćete zdravu poslasticu koja će rashladiti vašeg psa tijekom vrućih dana.

Sada znate kako svom psu dati brokulu i je li to sigurno za njih. Kad dodajete nove stvari u prehranu svog psa, obavezno pitajte svog veterinara za savjet. Počnite s manjim količinama i pogledajte kako vaš pas reagira. Pripazite na ukupan unos i sigurni smo da će vaš pas uživati u svojoj novoj poslastici!, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike