-0.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Na današnji dan prije 28 godina Hrvatska postala članica Ujedinjenih naroda

Na današnji dan prije 28 godina Hrvatska postala članica Ujedinjenih naroda

Na današnji dan, 22. svibnja 1992. godine, Republika Hrvatska primljena je u članstvo Ujedinjenih naroda, međunarodnu organizaciju kojoj su glavni ciljevi održavanje mira i sigurnosti u svijetu, promicanje gospodarske suradnje i blagostanja te zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda. Za Republiku Hrvatsku time se otvorilo novo povijesno poglavlje, jer je članstvom u UN-u u tadašnjim ratnim zbivanjima osigurano globalno međunarodno priznanje samostalnosti i suverenosti.

U narednim godinama otvorile su se i brojne prilike za ostvarivanje važnih vanjskopolitičkih ciljeva, kao i daljnju međunarodnu afirmaciju na brojnim područjima djelovanja globalne Organizacije. U svojih 28 godina članstva, Hrvatska je tako od države primateljice međunarodne pomoći postala aktivna članica, koja punopravno sudjeluje u reformama, mirovnim misijama i rješavanju globalnih izazova.

Dosadašnje članstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima obilježilo je ustrajno djelovanje u svim ključnim političkim tijelima UN-a kao što su Opća skupština, Vijeće sigurnosti, Gospodarsko i socijalno vijeće, Komisija za izgradnju mira, Vijeće za ljudska prava te vrijednim doprinosom koji su različitim odborima i komisijama dali brojni hrvatski diplomati i stručnjaci u angažmanu u mirovnim operacijama i pripadnici Oružanih snaga te Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Kroz svoje diplomatsko i multilateralno djelovanje unutar organizacije, povezujući pri tome i svoje punopravno članstvo u EU-u i NATO-u, Hrvatska aktivno sudjeluje u iznalaženju rješenja za brojne teme i iskušenja današnjice, kao što su geopolitičke napetosti, opća kriza multilateralizma uzrokovana unilateralnim aktivnostima, klimatske promjene, održivi razvoj, ljudska prava, humanitarna pitanja, borba protiv terorizma, hibridne prijetnje i mnoge druge. Upravo tijekom aktualnog 74. zasjedanja Opće skupštine Hrvatska je dobila i važnu i odgovornu zadaću koordinirati, u suradnji s Afganistanom, kolektivnu reakciju Opće skupštine na izazove prouzrokovane pandemijom virusa COVID19.

I u novom desetljeću Hrvatska namjerava nastaviti kontinuiranim i odgovornim radom unutar sustava UN-a, te je stoga već ranije istaknula kandidature za ponovno članstvo u Gospodarskom i socijalnom vijeću (ECOSOC) na izborima 2021. godine, Komisiji za izgradnju mira (PBC) na izborima 2025. godine te konačno Vijeću sigurnosti (SC) na izborima 2029. godine. Aktualni prioritet predstavlja i kandidatura prof. dr. sc. Maje Seršić na izborima za Međunarodni sud (ICJ) koji će se održati krajem 2020. godine, piše MVEP.

Najnovije

Još iz rubrike