Bauk o žarištu korone na Braču: Sve priče o tome da je rodbina “hodočastila bogatom barbi” maltene da bi ga ritualno dotaknula (jer “ipak su to Bračani”) služe valjda da bi se malo zamaglila situacija

Ad

Saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) oglasio se povodom žarišta korona virusa na Braču.

1.Naslov “Na Braču nema novooboljelih” je točan samo zbog toga što jučer nitko nije testiran.

2. Broj od 22 zaražena je naizgled velik, ali on je posljedica činjenice da su, za razliku od inače, testirani svi bliski kontakti prvooboljelih, a ne samo oni sa simptomima. Da se postupalo kao i dosad bliski kontakti bez simptoma išli bi u izolaciju i vjerojatno ozdravili bez da su i znali da su bili zaraženi, a broj koji bi bio u statistikama bio bi manji od 10.

3. Danas će se testirati oko 200 kontakata od ova 22 oboljela. 200 testiranih na otok od 14.000 stanovnika predstavlja oko 1,5% populacije i ekvivalent je oko 60.000 testiranih u RH.

4. Ovo što se danas dogadja na Braču posljedica je nečeg što svoje korijene ima u događaju od prije 20 dana kad je osoba koja se ne može samostalno brinuti o sebi otpuštena iz KBC Split i koja nije testirana. Argumenti koje smo jucer culi od KBC Split nisu logicni jer znajuci vrijeme inkubacije i vrijeme u kojem virus ostaje u tijelu osobe upravo ukazuje da je vjerojatno da se “nulti pacijent” zarazio prije 20 dana. Posljedice onoga sto danas napravimo vidjet ce se u roku cca 20 dana (to vrijedi za cijelu zemlju).

5. Svatko tko je u obitelji imao stariju osobu o kojoj se treba brinuti zna u kakvoj se situaciji nasla rodbina “nultog pacijenta” kad je otpusten iz bolnice i na koji su se nacin mogli brinuti o njemu. On je nakon odredjenog broja dana smjesten u dom u Supetru u kojem su postupali po pravilima i stavili ga u izolaciju. Sve priče o tome da je rodbina “hodočastila bogatom barbi” maltene da bi ga ritualno dotaknula (jer “ipak su to Bračani”) služe valjda da bi se malo zamaglila situacija i skrenula paznja s propusta instituacija u SDŽ i prihvatljivo je eventualno samo kao malo crnog humora u ovoj situaciji (kao npr stih “kad su se 22 bracanina intrala u karanteni”). Ali crni humor obicno postane neukusan kad prva osoba umre pa budite oprezni sa zaje..ancijom na tu temu.

6. Važno je da se infekcija na otoku stavi pod kontrolu i zato se sve vraca na stanje od.prije mjesec i po uz onu, vec zlokobnu rečenicu koju slušamo vec dva mjeseca, a koju cemo jos dugo slušati: “sljedeća dva tjedna su ključna”

7. Stanje u SDŽ je slično stanju u “Sektoru Sjever” iz Oluje. Pa kako je predsjednik Tuđman smijenio zapovjednike i poslao generala Stipetića tako bi i Nacionalni stozer trebao smijeniti lokalni stozer i naci svog “stipetića” da se i dole ovo zavrsi. Ovi koji su dosad bili ispunili su prihvatljivi bonus propusta barem za moj ukus.

Facebook Komentari